GIK Beograda: Na svaka dva sata objavljujemo izlaznost, rezultati tokom noći

Beta 02.06.2024

Predsednik Gradske izborne komisije (GIK) Beograda Zoran Lukić najavio je da će ta komisija danas na svaka dva sata objavljivati podatke o izlaznosti na izbore, a da će se rezultate glasanja objaviti tokom noći.

"Sledeća konferencija za novinare biće u podne, posle zatvaranja biračkih mesta imaćemo konferencija za novinare o izlaznosti, a u toku noći, kada budemo imali prve relevantne rezultate, održaćemo konferenciju gde ćemo ih saopštiti. Rezultate objavljujemo tek nakon duple provere, nakon originalnih zapisnika o radu biračkih odbora i oni će biti zvanični i potpuni. Biće malo kasnije nego što objavljuju stranke, ali će biti zvanični", rekao je Lukić na konferenciji za novinare održanoj u 10 sati.

On je ponovio da su sva biračka mesta u Beogradu otvorena na vreme i bez problema, kao i da izbore prati oko 1.900 stranih i domaćih posmatrača.

Zoran Lukić (GIK): U Beogradu birališta otvorena na vreme, sve protiče u najboljem redu

Predsednik Gradske izborne komisije (GIK) Zoran Lukić rekao je jutros da su sva biračka mesta na teritoriji Beograda otvorena na vreme i da sve protiče u najboljem redu, bez prigovora.

Lukić je za Radio televiziju Srbije (RTS) kazao da u Beogradu pravo glasa ima preko 1,5 miliona birača, kao i da je na biračkim mestima prisutno 1.900 posmatrača.

Dodao je da je na današnjim izborima u Beogradu otvoreno 1.265 biračkih mesta i da će veći broj birališta u odnosu na prošlu godinu doprineti manjoj gužvi na glasačkim mestima.

Građani Beograda danas biraju 110 odbornika Skupštine grada, a biraju se i odbornici u svih 17 beogradskih opština - Čukarici, Novom Beogradu, Paliluli, Rakovici, Savskom vencu, Starom Gradu, Voždovcu, Vračaru, Zemunu, Zvezdari, Barajevu, Grockoj, Lazarevcu, Mladenovcu, Obrenovcu, Sopotu i Surčinu.

Kako je ranije objavila Gradska izborna komisija u "Vodiču za birače", da bi neko imao pravo glasa na izborima, treba da bude državljanin Srbije, da je punoletan, da nije lišen poslovne sposobnosti i da ima prebivalište na teritoriji grada Beograda.

Na izborima se glasa zaokruživanjem rednog broja ispred naziva jedne izborne liste na glasačkom listiću, a za beogradske izbore prijavilo se 14 lista.

Pod brojem jedan je "Aleksandar Vučić - Beograd sutra", druga je "Ruska stranka - Srbi i Rusi braća zauvek", treća "Ćale, ovo je za tebe", četvrta "Za zeleni Beograd - Kad ako ne sad - dr Dejan Žujović", peta "1 od 5 miliona - Beogradski front - Ritam grada- Dušan Teodosijević gradonačelnik", šesta "Biramo Beograd - Dobrica Veselinović - Miloš Pavlović", a sedma "Mi snaga naroda, prof. dr Branimir Nestorović".

Broj osam nosi "Narodna lista - Ključ za pobedu", pod devet je "Beograd - naš grad", deseta je "Unija Roma Srbije - Za Beograd", broj 11 "Beograd je svet(a) - Stranka pravde i pomirenja - Usame Zukorlić", 12. je lista "Dr Savo Manojlović - I ja sam Beograd - Kreni-Promeni", 13. "Saša Radulović - Dosta je bilo (DJB) - Rešenje za promenu" i broj 14 nosi "Mi - Glas iz naroda".

(Beta, 02.06.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »