Izrael nastavio napade na Gazu, uprkos brojnim pozivima na prekid vatre

Beta pre 27 dana

Izraelska vojska je objavila da izvodi ciljane operacije u Rafi i u centralnoj Gazi, te da je u protekla 24 sata gađano "30 terorističkih ciljeva, uključujući skladišta oružja i naoružane ćelije".

Neprijateljstva ne prestaju uprkos hitnim pozivima na prekid vatre, a po podacima ministarstva zdravlja Hamasa do sada je u Pojasu Gaze poginulo najmanje 36.379 ljudi.

Posrednici u pregovorima o primirju Katar, SAD i Egipat, su u subotu zajedno pozvali Hamas i Izrael da finalizuju sporazum na osnovu principa koje je predstavio američki predsednik Džozef Bajden.

U petak je Bajden predstavio takozvanu mapu puta sa ciljem da se u fazama i uz određene uslove, postigne stalni prekid vatre.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je potom potvrdio izraelske uslove za stalni prekid vatre - uništenje Hamasa i oslobađanje talaca.

On je pod velikim pritiskom dva ministra ultradesničara koji prete da će napustiti vladu ako borba prestane pre nego što se uništi Hamas.

U međuvremenu mnogi Izraelci nastavljaju proteste na ulicama tražeći sporazum o oslobađanju talaca.

Hamas je saopštio da je razmotrio Bajdenov predlog, ponavljajući svoje zahteve za stalan prekid vatre i potpuno izraelsko povlačenje iz Gaze, što su uslovi koje je Izrael odbio.

(Beta, 06.02.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »