BBC vesti na srpskom

Lokalni izbori 2024: SNS proglasio pobedu u 85 od 89 opština, najavili i formiranje vlasti u Nišu

Lista oko vladajuće stranke SNS pobedila u ogromnoj većini mesta na lokalnim izborima. SNS najavio i formiranje vlasti u Nišusa Ruskom strankom. Oprečni podaci Gradske izborne komisije Niš, opozicije i posmatračke organizacije Cesid.

BBC News pre 22 dana
Vučić
FoNet

Vladajuća Srpska napredna stranka proglasila je pobedu u većini opština i gradova u kojima se glasalo na lokalnim izborima u Srbiji, dok opozicija tvrdi da može da formira vlast u Nišu.

SNS je „čisto i ubedljivo" pobedio u svim opštinama, osim u Bačkoj Topoli, Senti, Kanjiži i Tutinu, gde u većini žive manjinske zajednice - Mađari i Bošnjaci, saopštio je lider SNS Miloš Vučević.

Dok SNS tvrdi da je glasanje proteklo bez problema, opozicija navodi da je izborni proces obeležio niz nepravilnosti: dupli birački spiskovi, pritisak na birače i organizovano glasanje.

U Nišu je i opozicija proglasila pobedu.

„Od večeras je Niš slobodan grad, jako smo dugo čekali da dođe pravda i da pravda pobedi nepravdu, a da radost pobedi tugu", rekao je doktor Dragan Milić, koji je predvodio grupu građana koja je osvojila najviše opozicionih glasova, ističući da neće biti saradnje sa naprednjacima.

Protekli lokalni izbori bili su dobro sprovedeni i biračima su ponuđene različite političke alternative, izjavio je Lamberto Zanijer, šef Posmatračke misije Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

Međutim, izrazio je zabrinutost zbog „široko rasprostranjenog pritiska na zaposlene u javnom sektoru, zloupotrebe javnih resursa i pristrasnosti medija u korist vladajuće koalicije".

„Izborni dan je u celini protekao glatko, ali su na njega negativno uticala pitanja vezana za tajnost glasanja, brojni proceduralni problemi, tvrdnje o pritiscima i kupovini glasova i izolovani slučajevi nasilja", rekao je Zanijer.

Vreli dan, izostanak gužvi na biračkim mestima, manji broj incidenata, mahom u Novom Sadu, kao i relativno slaba izlaznost obeležili su lokalne izbore u Srbiji.


Kako izgledaju buduće gradske skupštine?

Beograd

  • Lista oko SNS 52,8 odsto (64 mandata)
  • Kreni promeni 17,6 odsto (21 mandat)
  • Biramo Beograd - Zeleno-levi front 12,2 odsto (14 mandata)
  • Mi snaga naroda 8,1 odsto (devet mandata)
  • Ruska stranka 1,2 odsto (dva mandata)

Izvor: Gradska izborna komisija

Novi Sad

  • Lista oko SNS 53,1 odsto
  • Udruženi za slobodan Novi Sad 24 odsto
  • Kreni promeni 9,7 odsto
  • Heroji Miša Bačulov 3,8 odsto
  • SVM 1,2 odsto

* procena Ipsosa i Cesida na osnovu 88,1 odsto uzorka

Niš

Niška Gradska izborna komisija je saopštila da je lista oko SNS-a dobila najveći broj glasova - 44,31 odsto glasova, odnosno 30 mandata.

Skupština grada Niša ima 61 odborničko mesto, pa je za većinu potreban 31 mandat.

Prema podacima GIK-a, Grupa građana Dr Dragan Milić osvojila je 24,49 odsto glasova, što je 16 mandata, opoziciona koalicija Biramo Niš 16,2 odsto glasova, odnosno 10 mandata.

Po dva mandata osvojile su još dve opozicione liste Kreni-promeni I ja sam Niš (3,93 odsto) i Ujedinjeni - Nada za Niš (3,88 odsto), dok je jedan mandat pripao Ruskoj stranci.

„Pobeda, pobeda", uzvikivali su u niškom sedištu SNS u ponedeljak popodne, dok se nosilac lokalne liste Dragoslav Pavlović obraćao na konferenciji za novinare.

„Mi smo ozbiljna stranka i čekali smo zvanične rezultate da proglasimo pobedu", rekao je Dragoslav Pavlović, nosilac lokalne SNS liste i najavio formiranje lokalne vlasti sa Ruskom strankom.

Rezultati niškog izbornog organa razlikuju se od preliminarnih podataka Cesida i Ipsosa na osnovu 100 odsto obrađenog uzorka.

Prema njima, lista oko SNS je osvojila 29 mandata..

Broj glasova i raspodela mandata prema podacima Gradske izborne komisije:

  • Lista oko SNS 49.243 glasa (30 mandata)
  • Dr Dragan Milić 27.211 glasova (16 mandata)
  • Biramo Niš 17.909 glasova (10 mandata)
  • Kreni promeni 4.372 glasa (dva mandata)
  • Nada za Niš 4.307 glasova (dva mandata)
  • Ruska stranka 1.224 glasa (jedan mandat)

Ko bi s kim mogao da napravi vlast u Nišu?


ODIHR: Lokalni izbori dobro sprovedeni, ali na proces uticali pritisci i zloupotrebe

Lamberto Zanijer je rekao da su posmatrači ODIHR-a zabeležili nekoliko primera „ozbiljnih nepravilnosti", poput „slučajeva kupovine glasova i pritisaka na birače, kao i proceduralne nedostatke - grupno glasanje i glasanje preko posrednika".

Upotreba različitih imena i brojki za opozicione liste, te nekoliko onih sa sličnim nazivima, proglašenih navodno da bi zbunile birače, „uticale su na mogućnost glasača da donese u potpunosti informisanu odluku o tome za koga će glasati", dodao je.

Dominacija vladajuće stranke i fragmentacija opozicije „smanjili konkurentnost na izborima", ocenio je.

Mediji su visoko polarizovani i selektivno su izveštavali, dajući prioritet nacionalnim temama nad lokalnim, kaže Zanijer.

Izbornim pravnim okvirom je omogućena adekvatna osnova za sprovođenje demokratskih izbora, ali su potrebne dalje reforme kako bi se uzele u obzir neprimenjene preporuke ODIHR-a, upozorio je.

„Još nije uzeto u obzir" nekoliko ključnih preporuka, poput onih za obezbeđivanje ravnopravnih uslova za učešće na izborima, sprečavanje zloupotrebe administrativnih sredstava, za nadzor medija i za finansiranje aktivnosti kampanje.

Šta su rekli učesnici izbora?

Predsednik Srbije i član SNS Aleksandar Vučić kaže da je ta stranka u decembru u Beogradu osvojila 54 mandata, a da sada računaju na 62 ili 63 mandata

Skupština Beograda ima 110 odborničkih mesta i za vladajuću većinu je dovoljno 56 mesta.

„Tako je i u Novom Sadu, gde je opozicija izašla udruženo, mi smo osvojili ubedljivu pobedu 53 odsto, to je 45 mandata", rekao je Vučić, dodajući da su naprednjaci i u Nišu trijumfovali.

„Razmislite hoćete li tamo sami da vladate, jer nije rezultat kao u Novom Sadu i Beogradu", poručio je saborcima, dodajući da ne treba da pokazuju bahatost i da „seire" zbog trijumfa.

Naprednjaci su, kaže, pobedili u 15 od 17 beogradskih opština i u skoro svim vojvođanskim opštinama.

Savo Manojlović
Reuters
Savo Manojlović, lider pokreta Kreni-promeni

Dobrica Veselinović iz Zeleno-levog fronta je saopštio da nisu zadovoljni rezultatima u Beogradu i izlaznošću, kao i da je „bio težak i mučan izborni dan".

„Borili smo se protiv napredne kriminalne hobotnice.

„Izvinjavam se porodici i biračima što još nismo oslobodili Beograd", rekao je Veselinović, dodajući da nastavljaju borbu.

Opozicija se nada da bi mogla da formira vlast u dve beogradske opštine - na Vračaru i Starom gradu.

Kako su glasali ostali gradovi?

Za Čačak postoje oprečne informacije: dok opozicija tvrdi da je „to drugi slobodan grad" i naprednjaci nemaju većinu, SNS navodi da su osvojili 53 odsto, prenosi Blic.

U Sremskoj Mitrovici, na osnovu 70 odsto obrađenih glasova, lista „Aleksandar Vučić - Sremska Mitrovica sutra" osvojila je 61 odsto glasova, grupa građana „Grad za sve nas" 18 odsto, „Sremska Mitrovica protiv nasilja" 13 odsto glasova.

U Vrnjačkoj Banji, prema preliminarnim podacima - lista „Vrnjačka banja sutra" 72,2 odsto, lista i ja sam Vrnjačka Banja - Biram borbu Radosav Pejović 17 odsto, a lista „Ujedinjena opozicija Ljubiša Karamarković" 7,95 odsto glasova.

Prema podacima naprednjaka, koje je RTS preneo, u Jagodini koalicija Jedinstvena Srbija - SPS osvojila je 57 odsto glasova, SNS 28 odsto, „Mi snaga naroda" 3,79 odsto, a koalicija opozicionih stranaka 6 odsto.

Preliminarni rezultati izbora u Kikindi - SNS 66,14 odsto, Ujedinjena opozicija Kikinde - 14,45 odsto glasova, koalicija „Biram borbu! Biram Kikindu" - 7,57 odsto glasova, Savez vojvođanskih Mađara - 6,04 odsto glasova.

Izlaznost

IZBORI 2.6. 2024.
Zorana Jevtic\REUTERS

Izlaznost u Beogradu je bila oko 46 odsto, objavila je posmatračka organizacija Crta.

Još nema zvaničnih podataka o odzivu u drugim mestima, pre svega u Novom Sadu i Nišu, ali prema ranijim podacima posmatračkih organizacija bila je između 44 i 46 odsto.

Incidenti

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije saopštilo je da tokom izbora nije bilo ozbiljnijih incidenata, osim napada na policiju i oštećenja imovine Sajma u Novom Sadu.

Aktivisti Srpske napredne stranke bacili su navodno suzavac na novinare, opozicione aktiviste i građane na Novosadskom sajmu.

Među novinarima na koje je bačen suzavac bio je i reporter agencije Beta.

Prethodno je grupa građana predvođena liderima opozicije u Novom Sadu razvalila vrata od hale u kojoj se nalazi kol centar Srpske napredne stranke.

izbori jun 2024.
Djordje Kojadinovic\REUTERS

Radomir Lazović iz Zeleno-levog fronta objavio je na Fejsbuku da je fizički napadnut jedan od članova te stranke.

„U Zemunu su članu našeg mobilnog tima, koji je otkrio korišćenje paralelnog biračkog spiska na biračkom mestu koje je nadgledao, razbili glavu ciglom. Čovek je u Urgentnom centru", napisao je Lazović na Fejsbuku.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 06.03.2024)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »