U Poljskoj uhapšeno 18 ljudi zbog sumnje da su planirali napade za račun Rusije i Belorusije

Beta pre 30 dana

Poljske vlasti su uhapsile 18 osoba zbog sumnje da su planirali neprijateljske aktivnosti i sabotaže za račun Rusije i Belorusije, uključujući ubistvo ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog - saopštilo je danas ministar unutrašnjih poslova Tomaš Siemoniak.

Poljske vlasti su neke nedavne paljevine ili pokušaje paljenja povezale s agentima koje sponzoriše Rusija. Među uhapšenima poslednjih meseci su državljani Poljske, Belorusije i Ukrajine, navodi se u saopštenju Agencije za unutrašnju bezbednost.

Siemoniak je rekao da su akti sabotaže očigledno deo šireg plana koji uključuje sajber napade, potiskivanje migranata da iz Belorusije pređu u Poljsku i pretnju njenoj bezbednosti jer podržava Ukrajinu u odbrani od invazije Rusije.

Poljak je uhapšen u aprilu zbog optužbi da je bio spreman da špijunira za ruske vojne obaveštajne službe i da učestvuje u navodnoj zaveri za ubistvo Zelenskog, saopštili su poljski tužioci. On je navodno tražio kontakt s Rusima koji su direktno uključeni u rat u Ukrajini i očekivalo se da će preneti detaljne informacije o strateškom aerodromu Žešov-Jasionka na jugoistoku Poljske, kod granice s Ukrajinom.

(Beta, 06.03.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »