BBC vesti na srpskom

Lokalni izbori u Srbiji 2024: Manja izlaznost i niz incidenata u danu glasanja

Birači su glasali za jednu od predloženih lista kandidata za odbornike lokalne skupštine, a o predsednicima opština odlučivaće izabrani odbornici.

BBC News pre 16 dana

U Srbiji su u nedelju održani lokalni izbori u 89 gradova i opština, među kojima su Beograd, Novi Sad, Niš, Čačak, Valjevo i većina vojvođanskih opština.

Više o rezultatima i reakcijama pročitajte OVDE.

Biračka mesta su otvorena u sedam, a zatvorena u 20 časova.

Izbore je pratilo 1.900 domaćih i stranih posmatrača.

Kako je tekao izborni dan

Glasačka kutija na izbornom mestu u Nišu
Getty Images

„Uvek izlazimo na izbore. Što da ne izađemo. Valjda ćemo nešto da menjamo sada," rekli su Danka (67) i Zvonimir (69) koji su glasali na glasačkom mestu u Osnovnoj školi „Stefan Nemanja" u Nišu.

Za razliku od starijih koji izlaze na biračka mesta ujutru, mlađi na glasanje stižu kasnije.

„Ako ja ne glasam, neko drugi će odlučiti o mojoj budućnosti. Izlazio sam i do sada na izbore. Bilo je gužve gde glasam, ali ništa strašno," rekao je Branislav Ninković (30) iz Niša.

U Novom Sadu se nije čekalo dugo na glasanje, kažu penzionerke Marina i Natalija, koje glasaju na glasačkom mestu u Osnovnoj školi „Sonja Marinković".

U Beogradu je glasalo 46,18 odsto građana i građanki, saopštila je Gradska izborna komisija.

U Novom Sadu je izlaznost bila 49,27, Nišu 48,6, a u Čačku 48 odsto, podaci su gradskih izbornih komisija.

Posmatračka misija Crte podnela je osam prijava policiji - zbog kupovine glasova i cirkularnog glasanja.

Kod Novosadskog sajma, gde se nalazio kol centar vladajuće Srpske napredne stranke, došlo je do sukoba predstavnika opozicije i policije oko 13 časova, izveštava portal 021.

Više desetina ljudi pokušalo je da provali na Sajam, gde se nalazi sedište Gradske izborne komisije i gde se večeras broje glasovi Novosađana.

SNS je obustavio rad kol centra „radi zaštite života naših građana i imovine Srbije", prenosi agencija Beta.

Cesid je objavio da su posmatrači ove organizacije primetili više nepravilnosti na biralištima širom Srbije poput sumnje na paralelnu evidenciju birača na nekoliko glasačkih mesta, fotografisanje listića, verbalni sukobi i sumnja na kupovinu glasova na jednom biračkom mestu na Novom Beogradu.

Ko se borio za lokalnu vlast u Beogradu, Novom Sadu i Nišu

Građani Beograda birali su 110 odbornika skupštine grada i odbornike u svih 17 beogradskih opština - Čukarici, Novom Beogradu, Paliluli, Rakovici, Savskom vencu, Starom Gradu, Voždovcu, Vračaru, Zemunu, Zvezdari, Barajevu, Grockoj, Lazarevcu, Mladenovcu, Obrenovcu, Sopotu i Surčinu.

Konačan ukupan broj upisanih birača za izbore za odbornike Skupštine Grada Beograda, iznosi 1.602.150, a glasalo se na 1.265 biračkih mesta.

Kako je ranije objavila Gradska izborna komisija u „Vodiču za birače", da bi neko imao pravo glasa na izborima, treba da bude državljanin Srbije, da je punoletan, da nije lišen poslovne sposobnosti i da ima prebivalište na teritoriji grada Beograda.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Za glasače u Beogradu ovo je drugi put da su izašli na birališta u proteklih godinu dana, jer nijedna stranka ili koalicija posle glasanja 17. decembra nije sakupila dovoljan broj odbornika za većinu.

Na izborima se glasa zaokruživanjem rednog broja ispred naziva jedne izborne liste na glasačkom listiću, a za beogradske izbore prijavilo se 14 lista.

Pod brojem jedan je „Aleksandar Vučić - Beograd sutra", druga je „Ruska stranka - Srbi i Rusi braća zauvek", treća „Ćale, ovo je za tebe", četvrta „Za zeleni Beograd - Kad ako ne sad - dr Dejan Žujović", peta „1 od 5 miliona - Beogradski front - Ritam grada- Dušan Teodosijević gradonačelnik", šesta „Biramo Beograd - Dobrica Veselinović - Miloš Pavlović", a sedma „Mi snaga naroda, prof. dr Branimir Nestorović".

Broj osam nosi „Narodna lista - Ključ za pobedu", pod devet je „Beograd - naš grad", deseta je „Unija Roma Srbije - Za Beograd", broj 11 „Beograd je svet(a) - Stranka pravde i pomirenja - Usame Zukorlić", 12. je lista „Dr Savo Manojlović - I ja sam Beograd - Kreni-Promeni", 13. „Saša Radulović - Dosta je bilo (DJB) - Rešenje za promenu" i broj 14 nosi „Mi - Glas iz naroda".

Detaljnije o izborima u Beograda čitajte ovde.

Za vlast u Novom Sadu takođe se borilo 14 izbornih lista, Gradska izborna komisija je utvrdila da je pravo glasa 2. juna imalo 339.225 građana.

U Nišu se za izbore prijavilo 11 stranaka ili koalicija, a pravo glasa je imalo 228.502 birača.

Osim odbornika gradske skupštine, Nišlije su birale i odbornike pet gradskih opština.

U Valjevu između šest lista biralo je 77.176 Valjevaca, dok je 94.355 punoletnih žitelja Čačka biralo između sedam lista.

Kako se bira lokalna vlast?

Za proglašenje izborne liste na lokalu potrebno je od 200 do 3.000 potpisa, u zavisnosti od broja registrovanih birača u tom mestu.

Birači glasaju za jednu od predloženih lista kandidata za odbornike lokalne skupštine, a o predsednicima opština odlučivaće izabrani odbornici.

Liste su sastavljale političke stranke, koalicije, ali i grupe građana.

Glasovima većine narodnih poslanika 10. maja usvojene su dopune i izmene Zakona o jedinstvenom biračkom spisku.

Birači koji su promenili prebivalište posle 3. jula 2023. godine nisu mogli da glasaju na novoj adresi na predstojećim lokalnim izborima.


Pogledajte kako je protekla izborna noć 17. decembra 2023.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 06.04.2024)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »