BBC vesti na srpskom

Nasilje: U danu kada je Meksiko dobio prvu predsednicu, ubijena gradonačelnica

Jolanda Sančez, gradonačelnica grada Kotiha de la Paz, ubijena je u zasedi grupe naoružanih muškaraca za koje se sumnja da pripadaju organizovanim kriminalnim grupama.

BBC News pre 25 dana

Gradonačelnica grada na zapadu Meksika ubijena je u zasedi samo nekoliko sati nakon što je Klaudija Šajnbaum izabrana za prvu predsednicu.

Jolanda Sančez je upucana u gradu Kotiha de la Paz, na čijem čelu je bila od septembra 2021. godine, takođe kao prva žena izabrana na tu funkciju.

Više od 20 meksičkih političara ubijeno je u mesecima pred opšte izbore, na kojima su se dve žene bile glavni kandidati za mesto predsednika.

Sančez je u ponedeljak upala u zasedu u centru Kotihe, u saveznoj državi Mičoakan.

Naoružani napadači otvorili su vatru, a lokalni mediji prenose da je Sančez pogođena 19 puta i ubrzo posle pucnjave preminula je u bolnici.

Njen telohranitelj je takođe ubijen.

Sumnja se da je za napad odgovorna organizovana kriminalna grupa, ali niko i dalje nije uhapšen.

Sančez je još 2021, po preuzimanju dužnosti, prijavila da je primila pretnje smrću.

Oteta je 2023. prilikom posete susednoj saveznoj državi Halisko, kada su je naoružani ljudi pustili posle, kako je rekla, tri dana „postavljanja zahteva" i „psihološkog terora".

Tada je izjavila da ne zna kojoj kriminalnoj grupi pripadaju, iako su lokalni mediji kao najverovatnije krivce označili kartel Nova generacija iz Haliska (Jalisco New Generation cartel - CJNG).

CJNG trguje drogom, ali i kidnapuje ljude radi otkupnine i iznude, a poznat je i po napadima na javne službenike koji odbijaju da izvrše njegove zahteve.

Sančez je tada izjavila da su joj otmičari tražili da obezbeđenje grada preda policajcima koji su na platnom spisku organizovanih kriminalnih grupa.

Taj zahtev je odbila, tražeći da vojska pomogne da se uspostavi red u gradu.

Posle tog incidenta, dodeljeni su joj naoružani telohranitelji.

Šajnbaum
Reuters

Sančez je ubijena samo dan posle izbora i kampanje koja je protekla u senci ubistva lokalnih kandidata.

Prema zvaničnim podacima, više od 20 kandidata za javne funkcije ubijeno je od septembra, ali nezavisna istraživanja pokazuju da je taj broj bliži 40.

U predsedničkoj trci pobedila je Klaudija Šajnbaum, koja će 1. oktobra položiti zakletvu kao prva žena na najvišoj funkciji u Meksiku.

Njena protivkandidatkinja Sočitl Galvez snažno je tokom kampanje kritikovala nasilje i način na koji vlada pokušava da izađe na kraj sa tim problemom.

Priznala je poraz na izborima, ali je izbornu trku opisala kao „neravnopravnu", tvrdeći da se takmičila „protiv čitavog državnog aparata koji je favorizovao Šajnbaum".

Rekla je i da će osporiti njenu pobedu, iako nije precizirala na koji način.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 06.04.2024)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »