BBC vesti na srpskom

Novak Đoković i Rolan Garos: „Pokidao sam meniskus, morao sam da se povučem"

Najbolji teniser sveta povredio se tokom drugog seta meča osmine finala protiv Argentinca Fransiska Serundola.

BBC News pre 15 dana
novak đoković
REUTERS/Stephanie Lecocq

Najveći strahovi navijača najboljeg teniser sveta Novaka Đokovića postali su java - povukao se zbog povrede kolena sa Rolan Garosa, drugog grend slem turnira sezone.

„Zaista sam tužan što moram da objavim da se povlačim sa Rolan Garosa", napisao je srpski as na Instagramu.

„Igrao sam srcem i dao sve od sebe u jučerašnjem meču, ali nažalost, zbog pucanja unutrašnjeg meniskusa u desnom kolenu, moj tim i ja smo morali da donesemo tešku odluku posle pažljivog razmatranja i konsultacija."

Dodao je da želi „mnogo sreće igračima koji se takmiče ove nedelje" i iskreno se zahvalio „neverovatnim navijačima na ljubavi i kontinuiranoj podršci".

„Vidimo se uskoro", poručio je Đoković, koji je u četvrtfinalu trebalo da igra protiv Kaspera Ruda, koga je pobedio u prošlogodišnjem finalu Rolan Garosa.

Za sada nije poznato koliko će odsustvovati sa terena.

Đoković se povredio u ponedeljak, 3. juna, tokom meča osmine finala protiv Fransiska Serundola, 23. tenisera sveta, kada je posle preokreta slavio 3:2 u setovima.

Na startu drugog seta je počeo da hramlje, ubrzo je i uz bolnu grimasu zatražio medicinski tajm-aut, potom i gubio 2:1 u setovima, ali je na kraju ipak uspeo da pobedi.

Dan kasnije je utvrđeno da na meniskusu desnog kolena postoji oštećenje zbog kojeg ne može da nastavi učešće, saopštili su organizatori.

Tokom meča, Đoković se često žalio sudiji da je teren loše pripremljen i klizav, a često je padao po podlozi.

U Parizu je prethodnih dana bilo mnogo kiše zbog čega su odlagani i pomerani mečevi.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Na konferenciji za medije posle meča protiv Serundola, Đoković je odmah izjavio da ne zna da li će igrati u četvrtfinalu.

„Postoji mogućnost da odustanem ako rezultati ne budu dobri", naveo je 37-godišnji osvajač rekordnih 24 grend slem titula, koji je u Parizu branio titulu iz 2023. godine.

„Nedeljama sam imao neke manje probleme sa kolenom, ništa strašno, ali sam se okliznuo u drugom setu i osetio bol", dodao je.

Tokom duge karijere, Đoković nije imao mnogo problema sa povredama - jedna od najvećih bila je povreda lakta, koji je operisao 2018. godine.

Pitanje je koliko će se ovog puta oporavljati, posebno zbog zgusnutog rasporeda.

Vimbldon počinje već 1. jula, dok su Olimpijske igre u Parizu na programu od 26. jula.

U proteklom periodu Đoković je više puta kao glavne ciljeve isticao grend slemove, ali pre svega Olimpijske igre, na kojima pod zastavom Srbije do sada ima „samo" jednu bronzu iz Pekinga 2008. godine.

Zbog odustajanja u četvrtfinalu Rolan Garosa, Đoković će izgubiti poziciju broj jedan na svetu, koju će preuzeti Italijan Janik Siner, prenosi Sport klub.

novak đoković
YOAN VALAT/EPA-EFE/REX/Shutterstock

Pobedom na Serundolom, Đoković je došao do rekordnih 370 pobeda na grend slemovima, ali je u 2024. u znatno slabijoj formi nego inače.

U polufinalu Australijan opena, gde ima rekordnih 10 titula, poražen je od Sinera, da bi potom na Indijan Velsu od njega bio bolji Luka Nardi, a u Monte Karlu Kasper Rud.

Upravo je protiv Ruda trebalo da igra u četvrtfinalu grend slema u Parizu.

To znači da je Đoković posle šest meseci 2024. i dalje bez trofeja u ovoj godini, na šta nije navikao.

Usled slabih rezultata rastao se i sa dugogodišnjim trenerom Goranom Ivaniševićem.

Prošle godine osvojio je Australijan open, Rolan Garos i US Open, a jedini poraz na grend slemovima naneo mu je Karlos Alkaraz u finalu Vimbldona.

Tim trofejima došao je brojke od rekordna 24 grend slema, dva više od Španca Rafaela Nadala i četiri od Rodžera Federera, glavnim takmacima u debati o najboljem ikada.

Uz to, 2023. je ušao u rekordnu 400. nedelju kao svetski broj jedan, da bi potom superiornost iskazao i rekordnom sedmom titulom na Završnom mastersu u Torinu.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 06.04.2024)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Sport, najnovije vesti »