Opozicija u Nišu traži uvid u izborni materijal

Beta pre 15 dana

Pravni tim grupe građana "Dr Dragan Milić" predao je danas Gradskoj izbornoj komisiji (GIK) zahtev za uvid u izborni materijal.

Predstavnica te grupe građana Milena Vakić je izjavila da će njihov fokus biti na devet džakova sa izbornim materijalom, za koje postoje indicije da sadrže neregularnosti.

"Govori se da su ti džakovi naknadno doneti. Ne želimo da prejudiciramo. Pregledaćemo materijal i sa drugim opozicionim strankama zajedno zaključiti da li je bilo neregularnosti ili ne", kazala je Vakić.

Rekla je da GIK, po zakonu, ima rok od 24 sata da pravnom timu grupe građana "Dr Dragan Milić" obezbedi uvid u izborni materijal.

Kako je navela, "po zakonu imamo pravo da pregledamo pet odsto izbornog materijala".

"Rasporedili smo se sa drugim opozicionim strankama koje su podnele zahtev za uvid u birački materijal kako bi pogledali što više izbornog materijala", izjavila je Vakić.

Prema njenim rečima, postoji volja svih opozicionara da se narodna volja sačuva.

Predstavnici opozicije u Nišu su u izbornoj noći proglasili pobedu i saopštili da su osvojili 31 mandat od 61 mandata u gradskoj skupštini, dok je koaliciji oko Srpske napredne stranke (SNS) pripalo 29 mandata.

GIK je juče saopštila da naprednjaci sa koalicionim partnerima imaju 30 mandata i, s obzirom da ih je podržala Ruska stranka koja je osvojila jedan mandat, oni su proglasili pobedu.

Biramo Niš podneo zahtev za uvid u izborni materijal

Predstavnice koalicije "Biramo Niš", Dragana Milutinović i Ana Eraković kazale su danas da je ta koalicija podnela Gradskoj izbornoj komisiji (GIK) zahtev za uvid u izborni materijal i da je rok za to 5. jun do 20.00.

Milutinović, članica koaliconog prvavnog time je kazala da će biti pregledano "ne samo devet spornih zapisnika", odnosno materijal sa devet biračkih mesta, već pedesetak zapisnika i sav izborni materijal sa njih.

"Imamo osnovanu sumnju da postoje velike zloupotrebe koje prekrajaju izbornu volju građana. Borimo se za svaki glas i za očuvanje volje građana", kazala je Milutinović.

Rekla je da su, po okončanju izbora, u 5.00 sati ujutru, članovi stalnog i proširenog sastava GIK dobili informaciju da je obrađeno 100 posto izbornog materijala.

Međutim, sutradan u 12.00 rekli im je saopšteno da nije pregledan sav materijal, jer je navodno "pukla" aplikacija, te da fale rezultati obrade devet zapisnika.

Milutinović je poručila građanima da budu strpljivi i istakla da pravni timovi preduzimaju sve što je u njihovoj moći kako bi sprečili krađu i dodelu jednog mandata Ruskoj stranci.

Saopšteno je i da će nakon uvida u birački materijal pravni timovi opozicije pisati prigovore, a ukoliko je potrebno i krivične prijave.

Zahteve za uvid u birački materijal podnela je i koalicija "Ujedinjeni - Nada za Niš", grupa građana "Dr Dragan Milić" i pokret "Kreni - promeni".

(Beta, 06.04.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »