U Kragujevcu predstavljeni EU projekti i najavljeno otvaranje info centra

Beta pre 13 dana

U Kragujevcu će sledeće godine biti otvoren EU info centar u kom će građani moći da se informišu o fondovima projekata značajnih za unapređenje regionalnog i nacionalnog razvoja, izjavio je danas šef operacija Delegacije EU u Srbiji Martin Klauke.

"Naročito je važno što će Srbija imati priliku da se uključi u razvoj digitalnih tehnologija, jer ona ima važnu ulogu u obezbeđivanju usluga informacionih tehnologija", rekao je Klauke novinarima u Kragujevcu.

On je danas učestvovao u javnoj diskusiji "Digitalizacija i inovacije" u organizaciji Delegacije Evropske unije u Srbiji, povodom obeležavanja Dana Evrope u Rektoratu Univerziteta.

Izvršni direktor Fonda za inovacije Ivan Rakonjac je rekao novinarima da Fond obezbeđuje finansijsku i nefinansijsku pomoć za razvoj inovativne male privrede i naučno-istraživačkih institucija. Istakao je da se bespovratna sredstva obezbeđuju zahvaljujući budžetu Srbije i EU.

Rakonjac je najavio da će na jesen taj fond ponovo raspisati poziv "Pametni početak", na koji će moći da se prijave neformalni timovi uključujući i studente i profesore koji dobru ideju mogu da pretoče u poslovni poduhvat uz finansijsku podršku Fonda i mentorstvo.

Svaki tim može da dobije bespovratna sredstva od 50.000 evra i imaće obavezu da osnuju startap preduzeće.

"Želimo da naši studenti kreiraju radna mesta. Dajemo sredstva kako bi se pokrenuli novi startapi, nova inicijativa i preduzetništvo zasnovano na novim tehnologijama i digitalizaciji, uz visok potencijal za tržište, zaradu i brzi rast", rekao je Rakonjac.

Pomoćnik ministra za informisanje i telekomunikacije Goran Đurđević je naveo da se realizuje više projekata uz podršku EU.

Radi se o projektu "Digital Europe" od 2023. do 2027. godine, u vrednosti oko 7,5 milijardi evra, a na konkurs se mogu javiti sva fizička i pravna lica u Srbiji.

On je rekao da se radi i na projektu vezanom za jedinstveno tržište regiona, kao i na projektu uvođenja brzog interneta u sva ruralna područja Srbije.

"Pri kraju je realizacija projekta 'Digitalna turistička ponuda Srbije'. Biće jedan portal sa kompletnom turističkom ponudom Srbije uz mogućnost rezervacije", kazao je Đurđević.

Rektor Univerziteta u Kragujevcu Nenad Filipović je rekao da ova visokoškolska ustanova ima veliko iskustvo u realizaciji EU projekata u oblasti digitalizacije i inovacija, a najviše u oblasti biomedicine, biomedicinskog inženjeringa, kliničke medicine, veštačke inteligencije i industrije.

Kazao je da je u planu uključivanje što većeg broja učenika, studenata i istraživača u nove projekte iz oblasti nauke, umetnosti ili kreativne industrije.

Današnja panel-diskusija "Digitalizacija i inovacije" je deo kampanje "Evropa je naša kuća" koju je Delegacija Evropske unije u Srbiji pokrenula krajem aprila u cilju podsticanja saradnje i razmene ideja.

Do sada su održane dve javne diskusije u Subotici i Novom Pazaru, a posle Kragujevca u planu su u Užicu i Nišu.

Teme javnih diskusija su različite, od digitalizacije i inovacija do kulturne baštine i drugih, sa ciljem angažovanja akademske zajednice, civilnog društva, medija i svih zainteresovanih za otvorenu diskusiju na zadate teme.

(Beta, 06.04.2024)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »