Boing lansirao astronaute NASE ka Međunardonoj svemirskoj stanici

Beta pre 23 dana

Američka aeronautička kompanija Boing je danas prvi put posle mnogo godina lansirala astronaute u svojoj novoj kapsuli koju je ponela svemirska raketa, stari isprobani Atlas Pet.

Par probnih pilota NASA koji isporobava rad kapsule "Starlajner" - Buč Vilmor i Sani Vilijams - penzionisani kapetani Ratne mornarice i bivši stanari Međunarodne svemirske stanice u orbiti Zemlje do nje će "zaobilaznim putem" - zbog niza testova, stići tek za 25 sati, u četvrtak.

Provešće nešto više od nedelju dana u toj orbitalnoj laboratoriji pre no što 14. juna ponovo uđu u "Starlajner" i slete u pustinju na zapadu SAD.

Prvi deo leta, od poletanja do ulaska u orbitu je trajao pola sata.

Posle problema kojih je bilo prethodnih godina, uključujući dva prekinuta odbrojavanja ove nedelje, danas je sve išlo glatko pre i tokom poletanja.

Boing je angažovan zajedno sa Spejseksom Ilona Maska pre deceniju da prevozi NASA-ine astronaute do Svemirske stanice posle "penzionisanja" "spejs-šatlova". Za to je platila 4,2 milijarde dolara Boingu i nešto više od polovine toga Spejseksu koji je prepravio kapsulu koju je koristio za isporuku zaliha toj stanici.

Spejseks je lansirao astronaute u orbitu 2020. godine, postavši prvi privatni biznis koji je postigao ono što su savladale samo tri države - Rusija, SAD i Kina. Odveo je devet posada na svemirsku stanicu za NASU i tri privatne grupe za kompaniju iz Hjustona koja iznajmljuje letove.

Poletanje sa stanice Svemirskih snaga SAD Kejp Kanaveral bio je stoto za raketu Atlas Pet proizvođača "United Launch Alliance". Bila je to prva vožnja astronauta na vrhu te rakete još od ere Džona Glena pre više od 60 godina. Ta raketa obično lansira satelite i druge svemirske letelice.

Uprkos savršenom rekordu Atlasa Pet, lansiranje posade je povećalo napetost mnoštva zaposlenih u NASA-i i Boingu okupljenih u Kejp Kanaveralu, na Floridi, i u daljinskoj Kontroli misije u Hjustonu, u Teksasu.

Boingov kapsula Starlajner i Spejseksov "Dragon" su potpuno autonomni i za višekratnu upotrebu. Vilmor i Vilijams će povremeno preuzimati ručnu kontrolu nad Starlajnerom na putu do svemirske stanice, kako bi proverili njegove sisteme.

Ako misija prođe dobro, NASA će naizmenično koristiti Spejseks i Boing za "taksi letove" posade, počevši od sledeće godine.

(Beta, 06.05.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Nauka & Tehnologija, najnovije vesti »