Civilno društvo pozvalo Poverenika Srbije da ispita da li je SNS zloupotrebila podatke građana

Beta pre 15 dana

 Danas je 16 organizacija civilnog društva Srbije uputilo zahtev Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti da sprovede inspekcijski nadzor nad radom stranaka vlasti zbog sumnje da su obrađivale lične podatke birača na način koji je suprotan odredbama Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

U zajedničkom saopštenju tih organizacija navedeno je da Poverenik treba da izvrši i kontrolu rada Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave zbog sumnje da su podaci birača iz Jedinstvenog biračkog spiska dati Srpskoj naprednoj stranci (SNS) i drugim partijama.

"U javnost su dospeli spiskovi za koje postoji razumna sumnja da su ih koristili članovi i aktivisti SNS tokom izbornog dana na lokalnim izborima održanim 2. juna u većem broju lokalnih samouprava u Srbiji. Ti spiskovi "sadrže veliki broj ličnih podataka građana kao što su ime, prezime, adresa stanovanja, broj biračkog mesta na kojem je birač upisan u birački spisak, brojevi fiksnih i mobilnih telefona, podatak da li je birač izašao na glasanje", stoji u saopštenju.

Dodaje se da nađeni spiskovi sadrže i komentare aktivista SNS o tome da li su birači simpatizeri SNS ili nisu, da li su se odselili u inostranstvo i slično.

(Beta, 06.05.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »