BBC vesti na srpskom

Gejming: Tetris kao „savršena“ video igra

Stručnjaci odgovaraju na pitanje zbog čega Tetris i posle 40 godina uživa ogromnu popularnost među gejmerima.

BBC News pre 12 dana  |  Tomas Hobs - BBC zabava

„Igrao sam je pet minuta i ne izbija mi iz glave!", treperi biznismen iz industrije video igara Henk Rodžers (koga tumači britanski glumac Teron Idžerton), dok mu oči cakle od uzbuđenja, u jednoj sceni filma „Tetris", koji je producirao Epl TV+.

Rodžers pokušava da ubedi investitora da uloži milione kako bi obezbedio da igra dobije međunarodne licence.

„Ovo je poezija", dodaje on sugestivno.

„Magičan spoj umetnosti i matematike."

U filmu, čija je radnja smeštena u osamdesete godine prošlog veka, vidimo nepokolebljivog Rodžersa kako leti u Rusiju s idejom da Tetris - igru koja ga je opčinila na sajmu biznisa - dovede s druge strane 'Gvozdene zavese'.

U Moskvi upoznaje kreatora igre Alekseja Pažitnova - oni postaju neobični poslovni ortaci i kreću u trku protiv vremena (i podlih KGB agenata) kako bi Tetris izvukli iz Rusije.

Međutim, iako ovo očigledno nije „Tetris film", već geopolitički triler u kojem Tetris predstavlja središnju tačku zapleta, on ipak naglašava uticaj kultne slagalice, koja pripada malobrojnoj grupi igara (među kojima su „Braća Super Mario" i „Svemirski zavojevači") čija popularnost ne jenjava ni posle nekoliko decenija od nastanka.

Na papiru, sama igra Tetris ne obećava spektakl koji nude epska postapokalipsa „Poslednji među nama" (Last of Us), niti nudi ludu vožnju ukradenim kolima u pravcu neonske večeri u „Grand Theft Auto: grad poroka" (Grand Theft Auto: Vice City).

Pa ipak, Tetris je najprenosivija igra svih vremena - odnosno, igra prilagođena za najviše različitih uređaja - i jedan od najkomercijalnijih poduhvata u gejming industriji, dostigavši 520 miliona prodatih primeraka širom sveta.

Iz toga proizlazi logično pitanje - šta je to što Tetris čini takozvanom savršenom video igrom, kako je u filmu naziva lik kog tumači Idžerton?


Pogledajte video: Četrdeset godina Galaksije, računara koji su Jugosloveni sami sklapali


Uživanje u igranju igrice

Ideja Tetrisa je zapanjujuće jednostavna: tetromino oblici (geometrijski oblici načinjeni od četiri kvadrata) padaju jedan po jedan sa vrha ekrana.

Igrač mora svaki pojedinačno da poslaže tako da formiraju pune horizontalne linije, što dovodi do njihovog uklanjanja i oslobađanja prostora.

Međutim, blokovi padaju haotično, proizvodeći kod igrača iznurujuće osećanje nalik onom kada ste pritisnuti uz prozor u prepunom vagonu metroa (tzv. ljudski tetris).

Kako igrač napreduje, blokovi sve brže padaju i na kraju se nekontrolisano stropoštavaju.

Sve to zajedno kod igrača izaziva ushićenje koje je teško odrediti.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Profesor Džejms Njumen, jedan od načelnika Laboratorije za medije namenjene igrama na Bat Spa Univerzitetu, pokušao je da ga opiše.

„Tetris nudi zavodljivi potencijal hitrine i kontrole u moru nastupajućeg haosa, reagujući na beskrajan niz blokova koji padaju jedan za drugim, organizam taktički razmešta neke od njih da bi kasnije o njima brinuo, dok istovremeno dodaje i kombinuje druge u nove oblike i strukture, kojima malo fali da budu dovršeni i uklonjeni."

Tetris inspiriše kritičko mišljenje, smatraju naučnici okupljeni u organizaciji Mreža za proučavanje uma.

Oni tvrde da veća izloženost igri dovodi do toga da mozak crpi manje glukoze i postaje produktivniji.

„Pogledajte dizajn igrice - sve ima svoje mesto; nema praznog hoda i sve je svedeno na suštinu", dodaje Nils Monšauer, jedan od osnivača firme WeirdBeard Games - autor pazl igre Tricky Towers iz 2016, koja po načinu igranja predstavlja hibrid igrice Tetris-Jenga - i očigledno pobornik naučnih analiza igara.

Na pitanje zašto većina ljudi smatra da tako jednostavna igrica predstavlja vrhunac razvoja video igara, odgovara:

„Tetris je klasičan primer igrice koja se 'lako uči, ali teško prelazi'.

„Na najosnovnijem nivou, osećate zadovoljstvo dok slažete elemente. Svaki put kada igrate, sve ste bolji. Dolazite do nivoa kada vaši mozak i ruke postaju jedno", nastavlja Monšauer.

Za šah vam je potrebno nekoliko godina da biste ga savladali, a Tetris je jednostavan, bukvalno svako - bez obzira na to da li je u pitanju zagriženi gejmer - može intuitivno da shvati šta treba da radi.

„Tetris je zaista minimalistički dizajnirana igra u najboljem smislu te reči", objašnjava novinar koji prati tehnologiju Den Akerman, autor knjige „Nasleđe Tetrisa: Igra koja je hipnotisala svet".

„Umesto da, poput drugih, pokušaju da imitiraju naučno-fantastične i akcione filmove, autori Tetrisa su odlučili da prigrle ograničenja kompjuterskih mašina toga vremena.

„Takođe, bila je dovoljno apstraktna da negejmerski deo publike pomisli kako to nije video igra, već geometrijska puzla ili mozgalica. Tetris je bila idealna igra za one koji ni po cenu života ne bi igrali igricu."

Da bismo zaista razumeli kako je igrica Tetris uspela da „hipnotiše svet", kako tvrdi Akerman, i kako je postao glavni motiv novog holivudskog filma, važno je ispitati njeno poreklo.

Iako mnogi veruju da je tvorac Tetrisa Nintendo (jer je to bila glavna igra džepne konzole koju je ova japanska firma proizvela 1989), osmislio ju je ruski programer Aleksej Pažitnov kome je bilo dosadno.

Prvi put ju je programirao 1984, iz zabave, kako bi smanjio napetosti tokom rada u Sovjetskoj akademiji nauka na vrhuncu Hladnog rata.

Imao je samo primitivni kompjuter Elektronika 60, koji nije podržavao grafiku, te je, kao zamenu za cigle (ideja koja mu je prvobitno sinula), iskoristio simbole zagrade i na kraju iskodirao najprostiji oblik igre.

Kad je reč o imenu, ono je nastalo tako što je Pažitnov kombinovao grčku reč tetra (što znači četiri, broj uglova svakog bloka u igri) sa rečju tenis - njegovim omiljenim sportom.

Postoji i skrivena naznaka o nacionalnosti kreatora - počevši od verzije za Gejmboj, u brojnim inkarnacijama igre, kao muzička tema koristi se „Korobeiniki", ruska narodna pesma.

„U mnogim igrama treba da uništavate stvari, ali u Tetrisu imate iluziju da sve vreme nešto gradite", objasnio je Pažitnov u intervuu za sajt Poligon (Polygon).

„Deluje podsticajno i čini da se igrač oseća pametnije."

U središtu filmske priče o Tetrisu je odnos Rodžersa (Idžerton) i Pažitnova (kog igra Nikita Efremov), koji su se, uprkos kulturološkim razlikama, sprijateljili i uspeli da igru prebace s druge strane 'Gvozdene zavese' u vreme kada je ruska politika bila antikapitalistička.

Prikazujući dvojac koji se udružio kako bi sprečio britanskog medijskog mogula Roberta Maksvela (koga igra Rodžer Alam, poznat po urnebesnoj ulozi u seriji „The Thick of It" ) da kupi prava na igru i ubedio ruskog predsednika Mihail Gorbačov da dozvoli da se Tetris prodaje širom sveta, film izokreće naglavce dugovečni holivudski kliše o žestokom rivalstvu Amerike i Rusije.

Reditelj Džon S. Berd nije želeo da snimi film o video-igri Tetris - opčinila ga je priča o ljudima zahvaljujući kojima igra postoji.

„Prvobitni naslov je zapravo bio 'Blokovi koji padaju', što je upućivalo i na one koji su rastavljeni kada se Sovjetski Savez raspao. Smatrao sam da je to odličan naziv.

„Za mene je 'Tetris' film o ortacima i, na neki način, triler o hladnom ratu, ali njegova okosnica je priča o odnosima dvojice ljudi, koji, i pored toga što, kulturološki gledano, predstavljaju suprotnost jedan drugom, ipak uspevaju da osmisle tu izuzetnu igru."

„Henk je otkrio 'Tetris' samo zahvaljujući tome što je igrica piratskim kanalima prešla granicu Sovjetskog Saveza", nastavlja Berd.

„Čak je i to bio neobičan događaj. Piratizovati nešto u to vreme značilo je krijumčariti preko granice na flopi disku. To pokazuje snagu gejminga kao globalnog jezika koji nadilazi političke razlike."

U filmu, Rodžers je prikazan kao neko ko veruje u to da će Tetris postati hit igra, ali film ide i korak dalje - on je podstakao Sovjetski Savez da smanji napetosti izazvane Hladnim ratom i upusti se u globalni kapitalizam.

U jednoj sceni nadmeno pita oficira KGB: „Zar ne želite da pokažete svetu da imate mnogo više od projektila i vojne moći?".

Međutim, da li je Rodžers bio samo još jedan biznismen oportunista koji je pokušavao da se obogati na igri koju nije osmislio?

„Henk se do kraja držao dogovora koji je sklopio sa Aleksejem", nastavlja Berd za BBC kulturu.

„U jednoj sceni kaže: 'Napraviću od tebe milionera!' To je i uradio. Zapravo, Aleksej je postao multimilioner.

„Imao sam prilike da upoznam obojicu [na festivalu 'SXSW' gde je film bio premijerno prikazan] i, van svake sumnje, 'Tetris' je inicirao to čvrsto prijateljstvo. Njihove porodice su do danas ostale u najprisnijim odnosima."


Pogledajte i ovaj video: Jusein Bolt kaže da su mu video igre pomogle da postane šampion


Manifestacija „Svetsko prvenstvo u klasičnom Tetrisu" najjasnije pokazuje snagu dalekosežnog uticaja „Tetrisa" na savremeni svet u celini.

Reč je o godišnjem turniru, pokrenutom 2010, koji se danas održava u Portlandu, u američkoj saveznoj državi Oregon, i koji okuplja najbolje igrače kako bi se međusobno takmičili, u pet rundi na Nintendo konzolama.

Direktor turnira se kroz osmeh priseća: „Zavoleo sam 'Tetris' od kada sam ga 1990-ih dobio za Božić. Igrali smo ga porodično, smenjivali smo se po zacrtanom redu".

„Počinjali bismo od nultog nivoa. Nervirala me je sestra, jer namerno nije ubrzavala padanje blokova."

Klemente kaže da je važan motiv koji pokreće ljude da dolaze na ove skupove bezbrižna atmosfera koju igra zagovara, nešto što ne nalazimo na drugim sličnim manifestacijama, na primer kad je reč o okupljanjima ljubitelja igri u kojima se vrši nasilje.

„Za razliku od drugih e-sport zajednica, koje često mogu biti i veoma neprijatne, članovi zajednice ljubitelja Tetrisa se međusobno podržavaju", tvrdi on.

„Suštinski, mislim da to proizlazi iz činjenice da se u ovom slučaju igrač takmiči sa sobom. Samo od vas zavisi kako ćete igrati i kakav će biti rezultat.

„Što se tiče zajednice, govorimo istim jezikom - Tetrisom, i to je ono što nas okuplja."

Uticaj Tetrisa nalazimo posvuda - od Majnkraft kreativnih alatki do najpopularnijih smatfon igara, poput Angry Birds i Candy Crush Saga, koje milioni igraju posle posla.

„Suštinski, ona je pokrenula žanr pazl gejminga, pokazavši da je taj tip igara isplativ u svakom smislu", smatra Brajan Braun, strip crtač i autor „Tetris: Igre koje ljudi igraju", cenjene grafičke novele o Alekseju.

„Stotine, ako ne i hiljade igara izašle su iz njenog šinjela."

Film kanala Epl+ će nesumnjivo snažno uticati na svest ljudi o Tetrisu; pritom je franšiza 2018. zaodenuta u novo ruho, pod nazivom „Tetris efekat", koji je uveo igru na moderne konzole, uz dodatak mogućnosti da do tri igrača mogu igrati zajedno, sarađujući.

Zbog svega toga, Braun je ubeđen da će uskoro mlađe generacije početi na igru da gledaju s uvažavanjem nalik onom koje ljudi osećaju prema šahu.

„Čim počne igra, igraču je jasno da je to izazov koji vredi rešavati iznova," dodaje on.

„Lakše se i jednostavnije uči od šaha, a nije manje izazovan. Mnogi tvrde da je zabavniji."

Prema Ekermanovom mišljenju, činjenica da Tetris ima bogato poreklo predstavlja garanciju da će je ljudi rado igrati i u budućnosti.

„Imajte na umu da se osnova na kojoj je napravljen 'Tetris', nazvana pentomino, pojavila na početku prošlog veka. Takođe, pazl koje za osnovu imaju geometriju možemo naći svuda u svetu", kaže on.

„Mnoge retro igre nisu izdržale test vremena. Ljudi pokušavaju da ih ožive ili tako što će im dodati neki savremeni motiv, pri čemu su rezultati razočaravajući, ili im menjaju dizajn - tako smo u prethodnom periodu dobili pregršt 'remastera' i 'rimejka'.

„'Tetris' je, u velikoj meri, izbegao tu zamku jer mu nije neophodno drastično grafičko unapređenje kako bi delovao moderno, vizuelno i tokom igranja.

„Originalni dizajn je bio toliko klasičan, da će ono što čini njenu osnovu uvek odskakati u odnosu na druge igre."


Pogledajte video: Da li ste zavisni od video igara


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 06.06.2024)

BBC News

Povezane vesti »

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »