Mickoski dobio mandat za formiranje vlade S. Makedonije i najavio da će biti reformska

Beta pre 14 dana

Predsednica Severne Makedonije Gordana Siljanovska Davkova uručila je danas lideru VMRO DPMNE Hristijanu Mickoskom mandat za formiranje vlade.

Posle ceremonije dodele madata u predsedničkoj rezirenciji "Vila Vodno" Mickoski najavio da će uskoro biti sastavljena nova koaliciona vlada Severne Makedonije, koja će kako je istakao, biti reformska.

"Vlada će imati osnovni cilj da se bavi reformama, da pokreće procese napred, da ne tonemo kao država i društvo u političku močvaru, u politička prepiranja, već da razvijamo našu državu, da se građani u Makedoniji osećaju lepo, da nema građana prvog i drugog reda, da svi mi budemo jednaki", rekao je mandatar. {image2}

Mickoski je naveo da će njegova vlada raditi na tome da "pokretane stvari u ekonomiji, ekonomskoih reformi i jednog snažan investicionog ciklusa, poboljšanju standarda života, kaao i povećanju penzija".

Predsednica Severne Makedonije Siljanovska Davkova je ukazala na ustavni rok, po kome je bila dužna da u roku od 10 dana od konstituisanja Sobranja poveri mandat za sastav blade kandidatu stranke, odnosno strankama koje imaju parmentarnu većinu. {image3}

Podsetila je da je kod konstituisanja Sobranja predsednik parlamenta izabran sa 76 glasova "za" i da joj taj rezultat i pregovori koji su u toku daju za pravo da smatra da lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski ima ozbiljnu priliku da formira vladu, odnosno da osvoji 61 glas za svoj program i za sastav vlade, koju će predložiti u narednih 20 dana.

"Zato mi je čast i zadovoljstvo danas da sa sigurnošću verujem da je korak koji činim poveravajući mandat za formiranje vlade gospodinu prof. dr. Hristijanu Mickoskom pravi pravni i politički korak", rekla je predsednica Severne Makedonije Siljanovska Davkova. {image4}

Poslanik albanske koalicije "Vredi" Afrim Gaši izabran je 28. maja za predsednika parlameneta Severne Makedonije na predlog poslanika nove parmentrne većine, koja ukupno ima 78 poslanika, a čine je koalicija oko VMRO DPMNE "Tvoja Makedonija", koalicija "Vredi" i Pokret "Znam – Za našu Makedoniju".

Koalicija konzervativne VMRO DPMNE "Tvoja Makedonija" je na izborima održanim 8. maja osvojila 58 mandata u parlamentu sa 120 mesta, Vredi" 14, a "Znam" šest mandata. {image5}

Koalicija oko Socjaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) "Za evropsku budućnost" i "Evropski front" na čelu sa DUI imaju po 18 mandata, a Partija "Levica" šest mandata.

(Beta, 06.06.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Balkan, najnovije vesti »