Suđenje Tačiju: Zoran Stanković svedočio da ga je OVK zlostavljala 1999. u Gnjilanu

Beta pre 11 dana

Svedok optužbe Zoran Stanković sveočio je danas pred sudom u Hagu da su ga borci Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) uhapsili, pritvorili i pretukli u Gnjilanu juna 1999. godine.

Stanković je svedočio na suđenju tadašnjim vođama OVK - Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Redžepu Seljimiju i Jakupu Krasnićiju, optuženim za ratne zločine u više od 40 pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji, 1998 i 1999. godine.

Dajući iskaz putem video veze, Stanković je rekao da je "sredinom juna", sa članovima porodice, napuštao svoju "izgorelu kuću", kada su borci OVK zaustavili vozilo u kojem je bio.

Stanković je rekao da su njemu i njegovom bratu Igoru pripadnici OVK naredili da izađu iz vozila i da su ih pretukli uz uvrede.

Dodao je da su ih zatim prebacili u srednjoškolski internat u Gnjilanu, gde su ih "ponovo prebili i ispitivali".

"Vezali su nam ruke i oči. Tukli su nas nekim drvenim palicama i lancima, po celom telu. Meni su polomili tri rebra i bio sam sav modar od premlaćivanja", kazao je Stanković.

On je precizirao da je njegov brat Igor patio od bolesti bubrega i da nije bio sposoban za vojnu službu.

Svedok je izjavio i da je njega i brata spasio porodični prijatelj, Albanac koji je radio s njihovim ocem.

"Ušao je u prostoriju u kojoj su nas maltretirali i prepoznao nas je", rekao je Stanković i dodao da su ih pripadnici OVK istog dana pustili.

Stanković je posvedočio i da je, dok su izlazili iz internata, "video jednog Roma s vidljivim povredama" i da je "čuo krike kao kad nekog prebijaju ili muče".

Porodica Stanković je odmah potom napustila Kosovo, na kojem je, prema rečima svedoka, živela od Drugog svetskog rata.

Svedok Stanković je rekao da se nikada nije vratio u rodni grad, u kojem je do 1999. radio kao domar u srednjoj školi, nedaleko od internata u kojem su ga zlostavljali borci OVK.

Stanković je 71. svedok optužbe od početka suđenja, 3. aprila prošle godine.

Prema ranije utvrđenom rasporedu, haški proces Tačiju i saoptuženima biće nastavljen 24. juna.

Optužnica u 10 tačaka tereti Tačija (55), Veseljija (56), Seljimija (52) i Krasnićija (73) za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

U šest tačaka optužnice, ta krivična dela kvalifikovana su kao zločin protiv čovečnosti, a u četiri tačke kao ratni zločin.

Svi optuženi su u pritvoru u Hagu od novembra 2020. godine, kada su uhapšeni na Kosovu. U prvom pojavljivanju pred sudijom, negirali su krivicu.

(Beta, 06.06.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »