BBC vesti na srpskom

Euro 2024: Kako je bivši fudbaler Arsenala Silvinjo postao heroj albanske reprezentacije

Nekadašnji defanzivac Arsenala predvodi sa klupe reprezentaciju Albanije, što mu je donelo status lokalnog heroja - zbog čega?

BBC News pre 12 dana  |  Markus Alves - BBC sport
Silvinjo
Getty Images
Silvinjo

Bivši brazilski fudbaler Silvinjo nije mogao ni da zamisli da će jednog dana sedeti ispred laptopa i praviti beleške mečeva engleskog trećeligaša Vajkomb vonderersa.

Pogotovu ne da će to raditi zbog albanskog krilnog igrača - Anisa Mehmetija.

Početkom 2023. godine, bivši fudbaler Arsenala, Barselone i Mančester sitija, postao je selektor fudbalske reprezentacije Albanije.

U Tiranu je kao asistente doveo bivšeg defanzivca Sitija i Vest Hema Pabla Zabeletu, kao i nekadašnjeg fudbalera Midlzbroa Dorivu.

Pred početak kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. godine, koje će biti odigrano od 14. juna do 14. jula, u dug proces sastavljanja tima krenuli su od nule.

Pogledali su snimke čak 240 utakmica i napravili širi spisak od 70 najboljih albanskih fudbalera, koji su potom skratili na 39, pa na 23 igrača.

Jedan od fudbalera koji se našao na spisku za meč protiv Poljske, prvi kvalifikacioni na putu za Euro, bio je i Anis Mehmeti, koji do tog trenutka nikada nije igrao za reprezentaciju.

„Zaba (Zabaleta) je dugo igrao u Engleskoj, tako da još uvek ima kontakte tamo i doneo nam je neke informacije o Mehmetiju", kaže Silvinjo za BBC Sport.

„Gledali smo ga u Ligi 1 (engleskoj trećoj ligi), ali je ubrzo potpisao za Bristol siti u Čempionšipu (engleskoj drugoj ligi), pa smo pomislili: 'OK, potencijal koji vidimo ovde, vide i drugi'.

„I znali smo da ima mnogo Albanaca poput njega koji igraju u inostranstvu."

Njihov naporan rad se isplatio.

Albanija je izgubila 1:0 od Poljske, ali im je to bio jedini poraz do kraja kvalifikacija, pa su završili kao prvi u grupi i obezbedili plasman na Evropsko prvenstvo.

To je tek drugi put da se Albanija nađe na Euru, posle debija 2016. godine.

Albanija
Getty Images

Silvinju je to donelo status lokalnog heroja.

„Živim u hotelu koji je udaljen oko dva kilometra od zgrade fudbalskog saveza, tako da se ponekad vraćam kući kroz park i srećem navijače", navodi 50-godišnji trener.

„Obično mi priđu i kažu 'poštovanje, selektore", dodaje uz osmeh.

Njegovoj selekciji u Nemačkoj nimalo neće biti lako, pošto ih je žreb smestio u grupu sa braniocem titule Italijom, ali i moćnim selekcijama Hrvatske i Španije.

„Ne idemo tamo samo da se zabavljamo", ističe Silvinjo.

„Naš posao nije završen i ako budemo imali bilo kakvu šansu da prođemo u nokaut fazu, borićemo se za to na isti način kao u kvalifikacijama."


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Do neophodnog fudbalera u Južnu Koreju

Silvinjo je prethodno, od 2016. do 2019, radio kao asistent u reprezentaciji Brazila, tako da mu međunarodni fudbal nije stran.

Međutim, ovo je bilo potpuno drugačije iskustvo.

Jedna od prvih odluka koje je doneo kao selektor Albanije, bila je da odustane od formacije 3-5-2 njegovih prethodnika i pređe na 4-3-3.

To je donosilo i jedno veliko pitanje - kako pronaći levonogo desno krilo, tip igrača koje je teško pronaći, a koje mu je bilo neophodno da bi sistem funkcionisao.

Tako je sa pomoćnicima zaronio u bazu podataka Fudbalskog saveza Albanije i došao do dva imena, od kojih i 29-godišnjeg Jasira Asanija, koji igra u Južnoj Koreji.

„Gledali smo njegove snimke dok je igrao u Mađarskoj i zapitao sam se 'ko je ovaj'.

„Imao je sve što smo želeli - bio je sjajan u situacijama jedan na jedan, ima dobar šut i brz je", objašnjava Silvinjo.

Zbog toga su nekoliko subota u nizu išli na posao u devet ujutru, kako bi na televizoru - a zbog velike vremenske razlike - gledali utakmice u dalekoj Južnoj Koreji.

Na kraju je vredelo, fudbaler rođen u Severnoj Makedoniji se pokazao kao pravi i kvalifikacije je završio sa tri gola i dve asistencije.

Albanija
Getty Images
Jasir Asani

'Znaju kako da šutiraju iz daljine'

Silvinjo čvrsto veruje da ništa od ovoga ne bi bilo moguće da nije odlučio da porodicu ostavu u Portugalu i preseli se u hotelsku sobu u Tirani.

„Iz saveza su mi rekli da su shvatili da će ovo uspeti onog trenutka kada sam im najavio da bih voleo da živim ovde.

„To mi je omogućilo da u potpunosti razumem lokalni identitet i da budem 100 odsto koncentrisan na rad."

Njegov agresivni napadački stil impresionirao je čak i najskeptičnije navijače i komentatore, koji nisu bili oduševljeni kako je prethodno vodio Lion i Korintijans.

Albanski sastav je posebno pažnju privukao brojem neverovatnih golova na putu za Nemačku.

„Zaista znaju kako da šutiraju sa distance, vole to i imaju to u sebi, pa ih hrabrim da šutiraju", kaže Silvinjo.

„Ako smatraju da je to najbolja stvar koju u trenutku mogu da urade, molim ih da šutiraju!"


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 06.08.2024)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »