GIK Niš objavila nove - stare preliminarne rezultate: Naprednjacima 30, Ruskoj stranci 1

Beta pre 10 dana

Gradska izborna komisija u Nišu donela je danas drugu odluku o preliminarnim rezultatima za izbor odbornika u Skupštini grada Niša, ali se ona ne razlikuje od odluke o preliminarnim rezultatima donetoj 3. juna.

Poput prve odluke i u drugoj odluci je koaliciji okupljenoj oko Srpske napredne stranke pripalo 30 mandata, Ruskoj stranci jedan mandat, dok su opozicone liste dobile ukupno 30 mandata.

Prema drugoj odluci, kao i prema prvoj odluci GIK-a, grupi građana "Dr Dragan Milić" pripalo je 16 mandata, koaliciji "Biramo Niš" 10 mandata, pokretu "Kreni promeni" dva mandata, a dva mandata dobija i koalicije "Ujedinjeni - Nada za Niš".

Gradska izborna komisija nije danas, kao što je to najavila predsednica GIK-a Danijela Milićević, saopštila šta je odlučeno po pitanju 35 prigovora koje je na biračke materijale uložila opozicija.

Milićević se u toku popodneva javila, ali samo da bi medijima poručila da će sutra dobiti saopštenje.

Članica pravnog tima koalicije "Biramo Niš" Dragana Milutinović rekla je da su predstavnici opozicije danas GIK-u predali žalbe na rešenja o odbacivanju prigovora, a GIK ima 24 časa da ih prosledi Višem sudu u Nišu, koji pak ima 72 sata da o njima odlučuje.

"Mi smo potpuno zbunjeni što se tiče utvrđivanja preliminarnih rezultata, jer su ti rezultati utvrđeni 3. juna. Mi smo pisali prigovore i sada ne znamo zbog čega utvrđuju ponovo preliminarne rezultate", kazala je Milutinović.

Ona je kazala da opoziciji nisu dostupne informacije zvaničnih predstavnika Gradske izborne komisije, već im jedino preostaje da se informišu preko internet prezentacije Republičke izborne komisije.

Milutinović je kazala da je opozicija uložila žalbe na 23 rešenja GIK-a o odbijanju nihovih prigovora, ali i dalje nemaju informacije šta je sa preostalim prigovorima koje su uložili.

Najveći broj prigovora opozicije, GIK je odbio uz obrazloženje da su nerazumljivi, a jedan manji broj da su nepotpuni ili neosnovani.

Opozicija u Nišu koju čine grupa građana "Dr Dragan Milić", koalicija "Biramo Niš", koalicija "Ujedinjeni - Nada za Niš" i pokret "Kreni promeni", validnim rezultatom izbornog procesa smatraju onaj koji je objavljen u noći nakon zatvaranja biračkih mesta, a po kome opozicija ima 31 mandat u Skupštini grada Niša, a koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke (SNS) 29 mandata.

Prema preliminarnim rezultatima GIK-a, opozicija je osvojila 30 mandata, koliko i SNS, dok je Ruska stranka koja je podržala SNS osvojila jedan mandat.   

    

(Beta, 06.09.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »