Ukrajina tvrdi da je uništila jedan od najnaprednijih ruskih ratnih aviona SU-57

Beta pre 10 dana

Ukrajina je danas saopštila da su njene snage pogodile ultramoderni ruski ratni avion stacioniran u vazdušnoj bazi udaljenoj gotovo 600 kilometara od linije fronta, nakon što su zapadni saveznici dozvolili Kijevu da koristi njihovo oružje za ograničene napade unutar Rusije.
 

Glavna ukrajinska vojna obaveštajna služba podelila je satelitske fotografije za koje je rekla da pokazuju posledice napada. Ako bude potvrđeno, to bi predstavljalo prvo uništenje borbenog aviona SU-57 (doduše na zemlji, a ne u akciji), dvomotornog "stelt" lovca, koji je hvaljen kao najnapredniji vojni avion Moskve.

Na jednoj fotografiji mogu se videti crni tragovi čađi i mali krateri oko letelice. Prema Glavnoj obaveštajnoj upravi ukrajinskog Ministarstva odbrane, napad se dogodio u subotu u bazi Ahtubinsk na jugu Rusije, oko 589 kilometara od linije fronta.

Nije odmah bilo jasno koje je oružje korišćeno u tom napadu, ali udaljenost aerodroma od Ukrajine sugeriše da su ga verovatno pogodil dronovima.

Ukrajinska agencija je saopštila da je taj avion, koji je sposoban da nosi "stelt rakete" bio među nekolicinom tog tipa u arsenalu ruske vojske. Prema izveštajima ruskih agencija, moskovske oružane snage su prošle godine dobile "više od 10" novih SU-57, a najavljeno je da će još 76 komada biti proizvedeno do 2028. godine.

Napad se dogodio svega nekoliko dana nakon što su SAD i Nemačka dale dozvolu Ukrajini da gađa ciljeve na ruskom tlu, oružjem velikog dometa koje isporučuju Kijevu.

(Beta, 06.09.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »