Generalni sekretari EPP i PES o 'crvenim linijama' za formiranje nove vlade EU

Beta pre 17 dana

Generalni sekretari Evropske narodne partije (EPP) i Partije evropskih socijalista (PES) danas su u Briselu izrazili uverenje da će te dve vodeće panevropske stranke nastaviti da upravljaju Evropskom unijom (EU) i postavili određene "crvene linije" za saradnju.

Na panelu "Izborni mamurluk" u organizaciji briselskog portala Politiko, dan posle okončanja izbora za Evropski parlament (EP), generalni sekretar EPP Tanasis Bakolas (Thanasis) rekao je da ta partija ne može nikako da formira novu vladu EU "sa onima koji nisu opredeljeni proevropski, proukrajinski i za vladavinu prava".

"Građani su na izborima poslali jasnu poruku da žele da EPP vodi i oblikuje politiku u EU, a partnere za saradnju tražićemo među onima koji su za Evropu, za Ukrajinu i za vladavinu prava", kazao je Bakolas na panelu na kojem su učestvovali generalni sekretari četiri panevropske partije.

Sa druge strane, generalni sekretar PES Đakomo Filibek (Giacomo Filibeck) kazao je da je ta partija spremna da bude deo nove Evropske komisije sa EPP, ali pod uslovom da vladajuća koalicija ne bude proširena strankama krajnje desnice.

Filibek je kazao da sinoć ni glavna kandidatkinja EPP za predsednika Evropske komisije Ursula fon der Lajen ni predsednik EPP Manfred Veber nisu pomenuli zelene kao opciju sa kojom bi formirali novu evropsku vladu, i dodao da je za PES saradnja sa Evropskom zelenom partijom veoma prihvatljiva.

"Evropski zeleni dogovor (iz 2020. godine) treba da bude sproveden i da bude povezan sa reindustrijalizacijom Evrope. Ako širenje političke platforme (vladajuće koalicije) ode u takvom pravcu da tu nema zelenih, a ima nekih drugih (krajnje desnice), PES neće biti deo te priče", naveo je Filibek.

Bakolas je rekao da je za sprovođenje Evropskog zelenog dogovora neophodno da građani stoje iza toga, a da su za to potrebne politike koje ljudi podržavaju.

Upitan o saradnji sa strankom Braća Italije premijerke Đorđe Meloni, Bakolas je kazao da će EPP o novoj evropskoj vladi prvo razgovarati sa partnerima, a zatim sa "racionalnim i razboritim ljudima koji imaju u vidu ono što je najbolje za EU", ne samo o politikama, nego i o smeru kojim Evropa treba da ide.

Generalna sekretarka Evropske zelene partije Benedeta de Marte (Benedetta) rekla je da je potreban "sanitarni kordon" koji bi sprečio ulazak krajnje desnice u vlast EU.

Dan pošto su najveći gubitnici izbora za EP postale stranke okupljene u grupi Zeleni/Evropski slobodni savez (Zeleni/EFA), jer su izgubile priličan broj mandata, De Marte je kazala da su zeleni uvek bili pouzdan i konstruktivan partner, i u opoziciji i na vlasti, i da im je stalo da sprovedu svoje politike, a ne samo da budu na pozicijama.

"Koliko god da smo slabi ili jaki, stalo nam je da radimo stvari. Ako zeleni budu deo nove vlade, to će značiti nastavak sprovođenja Evropskog zelenog dogovora i mnogih drugih stvari", navela je.

Generalni sekretar Saveza liberala i demokrata za Evropu (ALDE) Didrik de Šecen (de Schaetzen) rekao je da stranke centra, uključujući konzervativce i socijaldemokrate, moraju da rade zajedno i da pronalaze kompromise.

De Šecen je kazao da je za ALDE neprihvatljiva saradnja sa krajnjom desnicom, navodeći da je to "jasna linija", a istakao je i značaj reformisanja EU i nastavka slanja pomoći Ukrajini.

Povodom ubedljive pobede krajnje desne stranke Marin Le Pen na izborima za EP u Francuskoj, zbog čega je predsednik Emanuel Makron raspisao vanredne parlamentarne izbore, De Šecen je rekao da sve liberale "malo plaši" taj potez.

On je, međutim, izrazio očekivanje da će na nacionalnim izborima u Francuskoj Le Pen proći lošije na evropskim i da građani neće birati samo između nje i Makrona, već da će i leve progresivne snage imati važnu ulogu.

(Beta, 06.10.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »