Kipar šalje 24-godišnjeg Jutjubera u Evropski parlament

Beta pre 9 dana

Kiparski birači su za nezavisnog člana Evropskog parlamenta u nedelju izabrali i Fidijasa Panajotua, 24-godišnjeg Jutjubera poznatog po popularnim video-snimcima.

Sa 2,6 miliona pretplatnika na Jutjubu, postao je poznat zahvaljujući snimcima susreta s poznatima, među kojima i s američkim milijarderom Ilonom Maskom, a organizuje i kulinarska takmičenja.

Taj Jutjuber koji sebe opisuje kao "profesionalca koji pravi greške" bez političkog iskustva ili strančke pripadnosti, u predizbornoj kampanji pozivajući mlade da glasaju.

Osvojio je 19,4 odsto glasova na Kipru, a njegova neočekivana pobeda se doživljava kao odbacivanje tradicionalnih političkih partija.

"Ono što se dogodilo je šok, čudo", rekao je on.

"Stranke bi ovo trebalo da shvate kao upozorenje da se moraju modernizovati i slušati ljude", dodao je Panajotu.

Novinski sajt "Filenjus" je njegov uspon nazvao "zvučnom" porukom strankama i korakom ka "promeni političke mape".

"Mladi jutjuber koji je u potpunosti koristio društvene mreže, sa apolitičnom retorikom, bez političkih pozicija, bez znanja – sam priznaje – o Evropskoj uniji, uspeo je da izazove preokret", piše "Filenjus".

Posmatrači smatraju da izbor nekoga ko nema program pokazuje da su tradicionalne stranke odvojene od birača i da ne razumeju uticaj društvenih mreža.

Kiparska konzervativna partija DISI (Demokratski zbor) dobila je 24,8 odsto glasova, a sledi je komunistička partija Akel sa 21,5 odsto koja je izgubila jedno od dva mesta u Evropskom parlamentu.

Birači su u Evropski parlament poslali i člana ultranacionalističke partije "ELAM" (Grčki narodni front) što je deo uspona krajnje desnice u EU.

Ta stranka krajnje desnice je antiimigracionim programom osvojila nešto više od 11 odsto glasova i tako sebi izborila svoje prvo mesto u Evroparalamentu.

Panajotu, sin grčkog pravoslavnog sveštenika, iskoristio je prisustvo na društvenim mrežama da podstakne mlade Kiprane da izađu na izbore.

Među njegovim podvizima su video snimci na kojima se grli sa 100 ličnosti, nedelju dana provedenih u mrtvačkom kovčegu i trening sa kineskim majstorima "šaolin kung fua".

Kipar, najistočnija članica Evropske unije, ima oko 900.000 stanovnika, od kojih je 683.432 registrovano za glasanje. Stopa odziva birača u nedelju je bila 58,86%, znatno viša nego tokom evropskih izbora 2019. kada je bila 45%. To povećanje koje posmatrači delimično pripisuju "faktoru Fidijasa".

(Beta, 06.10.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »