Obeležen Dan Rusije u Beogradu

Beta pre 16 dana

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko izjavio je danas da Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda usvojena u Beogradu na Svesrpskom saboru pokazuje da Srbija i Rusija imaju više zajedničkih temelja na kojima "su gradili, grade i tek će graditi" bilateralnu saradnju.

"Dugo smo čekali ovaj važan događaj. Ako bismo uporedili ono što smo čuli na Svesrpskom saboru i ono što (predsednik Rusije Vladimir) Putin naglašava kao osnovno za razvoj Rusije, podudaraju se, da ne kažem poklapaju se", rekao je on danas na prijemu povodom Dana Rusije u ambasadi te zemlje.

Dodao je da su dve zemlje u poslednjih nekoliko godina posebno imale priliku za razvoj saradnje jer Srbija ne podržava sankcije Rusiji.

Istakao je da je za Rusiju kao i za Srbiju pored ekonomskog razvoja važno i da narod bude jedinstven.

"Važna je nezavisna politika, suverenitet u svim sferama - politici, ekonomiji, tehnologijama, kulturi i odbrani", dodao je ambasador.

Istakao je još i zaštitu tradicionalnih, verskih vrednosi i duhovnih veza dve zemlje, kao i jačanje energetske bezbednosti.

Dodao je da će ruski gas u Srbiju stizati preko turskog toka "ako ga ne budu uništili".

Bocan Harčenko je ponovio da je Rusija bila "primorana" da napadne Ukrajinu jer, kako je naveo, godinama nije dolazilo do političkog i mirnog rešenja. Ipak, dodao je da se Rusija okrenula Aziji i da se ekonomija i dalje razvija.

"Menja se svet, menjaju se centri moći i raspodela snage", rekao je.

Prijemu u ruskoj ambasadi pored čelnika verskih zajednica i članova diplomatskog kora prisustvovao je veliki broj ministara u Vladi Srbije.

Na obeležavanju Dana Rusije prisutni su bili premijer Miloš Vučević, predsednica Skupštine Ana Brnabić, ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Marko Đurić, ministar odbrane Bratislav Gašić, ministar za rad i boračka pitanja Nemanja Starović, ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović, ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović, ministar kulture Nikola Selaković, ministar sporta Zoran Gajić i ministar informisanja Dejan Ristić.

Pored njih prosutni su bili i Maja Gojković, Nenad Popović, Zoran Đorđević i Dragan Marković Palma.

(Beta, 06.10.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »