Počelo da radi postrojenje za odsumporavanje na četiri bloka TENT-a

Beta pre 8 dana

Postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova na četiri bloka termoelektrane "Nikola Tesla" (TENT "A") u Obrenovcu, koja je u sastavu Elektroprivrede Srbije (EPS), pušteno je u probni rad, krajem aprila i po veličini treće je na svetu.

TENT "A" je je najveća termoelektrana u Srbiji, sa šest blokova ukupne instalicione snage 1.650 megavata (MW), a prosečno godišnje proizvodi više od osam milijardi kilovatsati električne energije.

Elektrana kada je izgrađena 1970tih godina na reci Savi, 50 kilometara zapadno od Beograda, bila poslednja reč tehnike.

Sada sa sistemom za odsumporavanje na TENT-u "A" usaglašene su emisije štetnih materija sa evro standardima jer je ugrađena najsavremenija oprema .

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović rekla je da TENT "A" po ekološkim standardima može da se meri sa modernim termoelektranama bilo gde na svetu.

"Kada kažemo da će emisije sumpor dioksida biti smanjenje čak 30 puta, a da će emisije praškastih materija biti, takođe bitno redukovane, to zaparavo znači da će građani Obrenoca, Beograda, ali i okolnih mesta imati značajno kvalitetniji vazduh", kazala je ministarka.

Projekat odsumporavanja na TENT "A" vredan je 215 miliona evra, a produžiće i radni vek termolektrane. Bez sistema odsumporavanja ta termoelektrana ne bi mogla da radi posle 1. januara 2028. godine.

"Ovo postrojenje nema samo ekološki značaj već i energetski značaj, zajedno sa termoelektranom "Nikola Tesla B" u kojoj će isto ovakvo postrojenje biti završeno naredne godine, ove dve termoelektrane proizvode više od polovine struje u našoj zemlji i ključne su za stabilno snabdevanje građana i privrede", istakla je Đedović Handanović.

Postrojenje po svim ekološkim standardima zadovoljava i propise Srbije i Evropske unije,do sada je izgrađeno 70 odsto a drugi deo termoelektrane TENT "B" ima dve najveće energetske jedinice u Srbiji.

Nus proizvod odsumporavanja dimnih gasova na TENT-u "A" je gips evro kvaliteta, a očekivana godišnja proizvodnja je 500 miliona tona. Gips se može koristiti u građevinskoj indsutriji.

EPS snabdeva oko tri i po miliona kupaca, potroši oko  35 miliona tona ugla godišnje, a proizvede oko 31.000 gigavat sati električne energije.

Prilog Kineske Medijske Grupe (CMG)

(Beta, 06.10.2024)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »