Sa 16 miliona dolara Carl Cox prvi na listi najplaćenijih techno Đ-eva na svetu

Beta pre 7 dana

Carl Cox, pionir elektronske muzike i gigant techno i house scene, našao se prvi na Techno Airlines listi najplaćenijih DJ-eva u industriji za 2024. godinu, sa vrtoglavom neto vrednošću od 16 miliona dolara. 

Poznat po svojim jedinstvenim nastupima i karijeri koja traje gotovo četiri decenije, Cox nije izgradio samo svoju karijeru, već je i značajno uticao na celokupan pejzaž elektronske muzike, te je logično da se upravo ovaj neumorni inovator našao na prvom mestu. Upravo on dolazi u Exitov rram elektonske muzike, mts Dance Arenu, u četvrtak 11. jula, da publici donese još jedno nezaboravno muzičko putovanje.

Odmah iza Coxa na listi stoji nemački DJ i producent  Sven Väth sa cifrom od 14 miliona, zatim belgijska princeza DJ pultova Amelie Lens sa svojih 10 milona dolara.

Prema istraživanjima International Music samita, industrija elektronske muzike je globalno vredna skoro 12 milijardi dolara, što je velik skok u odnosu na 2022. kada je ta cifra iznosila 10,1 milijardu, i 2021. godinu i cifru od 7,5 milijardi dolara. Dostignuća „najvrednijih” DJ-eva i producenata koji su se našli na ovoj listi naglašavaju ogroman finansijski potencijal i trajnu popularnost techno muzike na globalnom tržištu.

„Poznat po svojim uzbudljivim nastupima i pionirskoj tehnici miksovanja sa tri gramofona, Carl Cox se čvrsto etablirao kao ikona i pionir u techno i house žanrovima elektronike, a karijera duža od 30 godina govori tome u prilog”. Ovim rečima, ugledni magazin techno elektronske scene opisao je Carl Coxa, svrstavši ga u najplaćenijeg DJ-a današnjice. „Uprkos tome što zadržava nivo privatnosti u vezi sa svojim finansijama, industrijske procene njegove neto vrednosti iznose 16 miliona dolara” stoji u tekstu uz zaključak da je upravo to pokazatelj njegove trajne prisutnosti i uticaja na muzičkoj sceni. Ova impresivna cifra, kako kažu, naglašava njegovu zaostavštinu kao DJ-a, producenta i osnivača Intec Digital-a, ističući njegove značajne doprinose evoluciji elektronske muzike.

Najveći DJ svih vremena Carl Cox doneće svoj tročasni set na ovogodišnje izdanje EXIT Festivala, u četvrtak, 11. jula. Njegov povratak nakon legendarnog nastupa na mts Dance Areni 2019. godine već mesecima unazad izaziva neprevaziđeno oduševljenje i euforiju publike koja će dostići apsolutni maksimum upravo prve večeri festivala. Pored velikih cifara, upravo ova reakcija ljubitelja elektronske scene je ono što Cox-a čini „najvrednijim” DJ-em na techno sceni, a možda i na sceni uopšte.

(Beta, 06.10.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Kultura, najnovije vesti »