Advokat Ninić: Crna propaganda je osnovna alatka režima, cenu tih laži plaćaju građani

Beta pre 15 dana

Advokat Ivan Ninić izjavio je danas da je "crna propaganda osnovna alatka režima" i da je u ime svojih klijenata za nekoliko meseci podneo 120 tužbi protiv medija.

Ninić je za nedeljnik "Vreme" kazao da je tužbe podneo u ime različitih ličnosti i da ogromne sudske troškove na kraju zapravo plaćaju građani.

"To su tužbe različitih ličnosti, studenata koji su protestovali, glumaca Amera Mešića, Stevana Pijale, predsednika Vojnog sindikata Novice Antića…", naveo je advokat.

Prema njegovim rečima, obično se napravi tekst u jednom tabloidnom centru i onda se širi po svim režimskim glasilima.

"To su Informer, 24/7, Alo, Republika, Srbija danas, neretko B92 i Politika. Potom, nekada imaju obavezu da to preuzmu i lokalni mediji koji se finansiraju iz budžeta kao što su E-Pančevo, E-Vršac, E-Podunavlje, Vojvodina uživo... Njih praktično uređuje nevidljiva ruka, jer zašto bi lokalni mediji prenosili dešavanja iz Beograda?", kazao je Ninić.

Dodao je da se radi o tematskim tekstovima koji su sračunati protiv svakoga ko se drzne da uđe u zonu interesa vlasti.

"Za samo pet meseci podneo sam 120 tužbi, to je ogroman broj. Samo od Novice Antića ima 48 tužbi, jer je protiv njega vođena baš surova kampanja", kaže advokat.

Ninić objašnjava da je ukupan trošak svih tih tužbi čak 36 miliona dinara.

"Tu su uračunate moguća odšteta, troškovi dva advokata i takse. E sad, kada vidite oglašivače u tabloidima, to su Dunav osiguranje, Telekom i Poštanska štedionica. Oni su dominanti finansijeri, a tu je i projektno finansiranje iz budžeta. Tako da praktično građani finansiraju te tužbe", kaže Ninić.

On je naveo da ne postoje odštete veće od 250.000 dinara.

"Za najgore neistine koje mogu da pišu o vama, ne možete da dobijete više od 100.000 dinara, a najveći trošak su advokatski troškovi. Postupci mogu da traju prosečno i tri do četiri godine", kazao je Ninić.

(Beta, 06.11.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »