Hil o Svesrpskom saboru: Fokus treba da ostane na mirnoj budućnosti Zapadnog Balkana

Beta pre 15 dana

Ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil (Christopher Hill) izjavio je danas, povodom deklaracije usvojene na "Svesrpskom saboru", da fokus svih kojima je stalo do Srbije i njene budućnosti treba da ostane na stvaranju mirne i prosperitetne budućnosti za čitav Zapadni Balkan.

Na pitanja Radija Slobodna Evropa (RSE) o Deklaraciji o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, usvojenoj tokom "Svesrpskog sabora" 8. juna u Beogradu, Hil je odgovorio da fokus treba da ostane i na povećanju regionalne saradnje sa EU integracijom kao konačnim ciljem.

"Srbija ima konstruktivnu ulogu u tom procesu i mi pozdravljamo mnoge primere njenih lidera u kojima se obavezuju da će to učiniti", naveo je Hil u pisanom odgovoru za RSE.

Dan ranije, ambasada SAD u Bosni i Hercegovini saopštila je da zaključci usvojeni na "Svesrpskom saboru" 8. juna u Beogradu "ne predstavljaju odbranu Dejtonskog sporazuma, kako autori tvrde, već namerni napad na taj sporazum i državne institucije BiH".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić reagovao je danas na navode Ambasade SAD u Sarajevu, upitavši "gde i od kada" u Dejtonskom sporazumu piše da imovina pripada centralnim vlastima BiH, a ne entitetima.

"Članom 3.3 Ustava BiH, aneks 4. Dejtonskog sporazuma, predviđeno je da entitetima pripadaju sva državna ovlašćenja koja nisu izričito dodeljena institucijama BiH. Te vas molim, dragi partneri iz američke ambasade, da mi konkretno odgovorite kako ste došli do zaključka, i na osnovu čega, da imovina pripada centralnim vlastima, a ne entitetima, što jasno piše u Dejtonu, i zbog čega ste, između ostalog, učestvovali u izazivanju krize na prostoru BiH", rekao je Vučić u video-snimku objavljenom na Instagramu.

Vlade Srbije i Republike Srpske usvojile su na "Svesrpskom saboru" deklaraciju sa 49 zaključaka, u kojoj se, između ostalog, konstatuje da srpski narod predstavlja "jedinstvenu celinu".

U deklaraciji se, između ostalog, navodi da je Dejtonski mirovni sporazum "trajno i bitno narušen" i pozivaju se svi međunarodni akteri da se vrate njegovom poštovanju. Navodi se i da teritorija Republike Srpske ne može biti otuđena mimo Ustava i zakona tog entiteta BiH.

(Beta, 06.11.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »