Sindikati GSP: Ustupanje linija privatniku, šteta za gradskog prevoznika i građane

Beta pre 14 dana

Sindikalne organizacije Gradskog saobraćajnog preduzeća "Beograd" saopštile su danas da je ozvaničen jedan u nizu štetnih poslova za gradskog državnog prevoznika jer se na javni poziv za preuzimanje linija 100 i 700 javila samo privatna firma, "Strela".

"Na poziv Sekretarijata za javni prevoz Gradske uprave grada Beograda, odazvala se samo jedna privatna firma, 'Strela', koja je 3. juna podnela ponudu u vrednosti od 59,5 milijardi dinara za prevoz putnika na potezima linija '100' i '700', na kojima trenutno saobraćaju vozila javnog preduzeća GSP", navedeno je u saopštenju sindikalnih organizaija "Centar", "Sloga" i "Pravda".

Dodaje se da je na taj način ozvaničen jedan u nizu poslova koji će biti na štetu kako gradskog prevoznika i svih njegovih zaposlenih, tako i štetu građana Beograda koji finansiraju funkcionisanje javnog prevoza.

Sindikati su naveli da se trenutno po važećem ugovoru o obavljanju javne komunalne delatnosti linijskog prevoza putnika, GSP-u isplaćuje 175 dinara po pređenom kilometru solo autobusom (bez PDV-a), dok će "Streli" ta naknada biti 270 dinara.

Za zglobni autobus, kako je navedeno, GSP dobija 210 dinara, dok će "Strela" isti kilometar iz gradske kase prihodovati 337 dinara (bez PDV-a), što znači da će to privatno preduzeće građane Beograda koštati više od 500 miliona dinara po svakoj godini trajanja ugovora.

"Da je ova firma favorizovana, dokazuje i da nijedan drugi privatni prevoznik u Srbiji nije podneo ponudu za ovako unosan i primamljiv posao, što i ne iznenađuje imajući u vidu da je 'Strela' desetine autobusa nabavila i pre raspisivanja javnog poziva. To se može jednostavno utvrditi uvidom u dokumentaciju, a što nedvosmisleno ukazuje da je imala informacije pre raspisivnja javnog poziva", naveli su sindikati.

Dodaje se da će sindikati u saradnji sa relevantnim nevladinim organizacijama u oblasti antikorupcije i nadzora javnih nabavki uraditi detaljnu analizu koruptivnih elemenata ovog projekta, sa ciljem da taj netransparentan projekat bude stavljen i pod lupu domaćih i međunarodnih organizacija koji se bave istraživanjem korupcije.

Ističe se da je namera gradske vlasti još jedan štetan projekat kojim će ovog puta biti na redu desetine linija GSP-a, sa poteza "300" i "400", koje prevoze građane Grocke, Voždovca i Zvezdare.

Za taj posao koji, ističe se, još nije pokrenut, uveliko se spremaju oni privatni prevoznici koji su u prethodnim godinama imali najviše ekcesa poput zapaljenih autobusa, otpalih točkova i raznih kazni.

"Umesto da takve firme imaju zabranu obavljanja ove delatnosti, imamo saznanja da će upravo nekima od njih biti povereno da budu nosioci budućeg konzorcijuma na ovim potezima linija, čime će GSP 'Beograd' ostati bez još, najmanje 20 autobuskih linija", istakli su sindikati.

Naglašeno je da GSP "Beograd" raspolaže dovoljnim kadrovskim, tehničkim i tehnološkim kapacitetima za prevoz građana Beograda i da će štetnim ugovorima građani Beograda samo više izdvajati novca za javni prevoz, koji će se slivati u privatne džepove, ali ne i bezbedan, pouzdan i kvalitetan javni prevoz.

(Beta, 06.11.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »