Vučević: Očekujem reakciju ODIHR-a i tužilaštva na najgrublje nasilje nad SNS kol centrima

Beta pre 7 dana

Predsednik Srpske napredne stranke (SNS) Miloš Vučević izjavio je danas da očekuje reakciju ODIHR-a, kao i tužilaštva na, kako je tvrdi, "najgrublje nasilje" nad kol centrima te stranke tokom izbornog dana.

"Da vidimo kako će oni reagovati na, ne samo verbalno, nego i fizičko nasilje nad našim legalnim i legitimnim kol centrima", rekao je novinarima Vučević, koji je i predsednik Vlade Srbije, prilikom obilaska radova na rekonstrukciji Gimnazije u Mladenovcu.

Upitan da li je pozivima građana iz kol centara SNS tokom izbornog dana, kao i raznim poklonima tokom predizborne kampanje, učinjeno krivično delo, predsednik SNS je naveo da nije primetio "apsolutno ništa nezakonito, osim nasilja nad njihovim kol centrima i aktivistima.

"Ja ću uvek da pozivam ljude da izađu na birališta, mislim da je to suština izbora i demokratije i ne vidim da je uopšte sporno kada nekoga pozivate da izađe na birališta", kazao je on.

Govoreći o spiskovima SNS-a, koje je objavila novosadska opozicija, a u kojima uz ime građana koje su pozivali stoji komentar da li su za ili protiv stranke, kao i kako su se ponašali tokom posete aktivista, Vučević je kazao da nije siguran u verodostojnost tih spiskova, ali da SNS evidentira utisak građana kada je stranka u kampanji.

"Mislim da je to fer i demokratski, da oni koji kažu da ne žele da glasaju za nas, da ih više ne kontaktiramo", rekao je Vučević i upitao "gde je to protivzakonito".

Naveo je da se deo opozicije sprema da objavi druge spiskove sa kojih je ta stranka pozivala građane.

"Voleo bih da naprave grešku, pa da objave javno imena naših članova i simpatizera koje smo mi pozivali da glasaju. Time će pokazati koliko ne razumeju pravni sistem ili demokratiju", kazao je Vučević.

Davanje poklona građanima, kako je naveo, "šoljica, hemijski i blokova", je pravo te stranke i ona to sve evidentira u troškovima kampanje i prijavljuje Agenciji za sprečavanje korupcije.

"A ove stranačke aktivnosti ćemo uvek sprovoditi i voditi evidenciju kako građani reaguju, ko želi da nas podrži, a ko ne. To je deo rada jedne političke stranke. Ko to ne razume, ne razume politički sistem", ocenio je Vučević.

Upitan da li kao lider SNS oseća odgovornost što su osvojili 50.000 glasova manje nego na izborima u decembru, Vučević je naveo da je ostvaren "fenomenalan rezultat", kao i da je ponosan što je lider političke stranke koja je "odnela još jednu ubedljivu pobedu, ubedljiviju nego što su se mnogi nadali".

Na pitanje da li će kao premijer ukinuti odluku prethodne premijerke Ane Brnabić, kojom je "stavljena tačka" na rad kompanije "Rio Tinto", Vučević je navoe da o tome nije razgovarano, ali da će biti reči o tome "kako da se iskoriste prirodni resursi koje Srbija ima".

"Mislim da treba da iskoristimo sve pogodnosti, prirodne prednosti i ljudske resurse koje Srbija ima da se razvija. A kakva će odluka i da li će biti drugačija, to ćemo videti u narednom periodu. Apsolutno sam spreman da razgovaram sa svima i mislim da srbija treba da iskoristi svaku šansu za razvoj koju ima, poštujući najviše standarde i tehnološke proizvodnje i zaštite životne sredine", kazao je Vučević.

(Beta, 06.11.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »