BBC vesti na srpskom

Izrael i Palestinci: Odgovor Hamasa o predlog za Gazu - „potpuno zaustavljanje' rata

Hamas i Palestinski islamski džihad poslali su odgovor na Bajdenov predlog o okončanju sukoba.

BBC News pre 9 dana  |  BBC - svetski servis
Ljudi i ruševine
Getty Images

Palestinska ekstremistička grupa Hamas saopštila je da je dostavila odgovor na plan o prekidu vatre u Gazi koji podržavaju SAD, a visoki zvaničnik grupe rekao je BBC da i dalje zahteva iod Izraela trajni prekid vatre.

U saopštenju, Hamas i njegov saveznik Palestinski islamski džihad (PIDž), izrazili su spremnost da se postigne dogovor.

Predloženi plan, koji je u ponedeljak odobrio Savet bezbednosti UN, poziva na šestonedeljni prekid vatre koji bi na kraju postao trajan.

Katar i Egipat, koji su, zajedno sa SAD, posredovali u pregovorima Izraela i Hamasa, potvrdili su da su palestinske grupe dostavile odgovor na predlog plana.

U saopštenju od utorka uveče, Hamas je pozvao na „potpuni prekid" borbi u Gazi.

„Odgovor daje prioritet interesima našeg palestinskog naroda i naglašava neophodnost potpunog zaustavljanja tekuće agresije na Gazu", saopštili su Hamas i PIDž.

Grupe su dodale da su spremne da se „pozitivno angažuju na postizanju sporazuma kojim bi rat bio završen".

Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi kaže da je „korisno" što je Hamas dostavio odgovor i dodao da američki zvaničnici trenutno „procenjuju" zahteve grupe.

Ranije u utorak američki državni sekretar Antoni Blinken rekao je da je izraelski premijer Benjamin Netanjahu „još jednom potvrdio posvećenost" planu za prekid vatre u Gazi i da svet čeka odgovor Hamasa.

Predlog predsednika SAD Džozefa Bajdena podrazumeva početni prekid vatre od šest nedelja, pri čemu bi Hamas oslobodio neke izraelske taoce koje drži u zatočeništvu još od 7. oktobra, a zauzvrat bi Izrael pustio na slobodu neodređeni broj palestinskih zatvorenika.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


U drugoj fazi bi Hamas oslobodio preostale taoce i potpuno povlačenje izraelskih snaga iz Gaze kao deo „trajnog" primirja, ali bi ovo drugo i dalje bilo predmet pregovora.

Izraelski predlog nije javno objavljen i nejasno je da li se razlikuje od onoga što je Bajden saopštio 31. maja.

Hamasu je predstavljen nekoliko dana pre Bajdenovog govora.

Netanjahu je otkrio da je njegov ratni kabinet odobrio plan, ali nije izrazio nedvosmislenu podršku za njega.

Članovi njegovog kabineta krajnje desnice zapretili su da će napustiti koaliciju i izazvati pad vlade ako sporazum bude usvojen, jer ga doživljavaju kao poraz.

Od početka rata, Netanjahu i njegovi saradnici su više puta kao glavni cilj isticali potpuno uništenje Hamasa.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 06.12.2024)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Zabava, najnovije vesti »