Reakcije na vest da Orlić preuzima BIA: Od 'nema kvalifikacije', do 'pune podrške'

Beta pre 13 dana

 Opozicioni političari u Srbiji ocenili su da funkcioner Srpske napredne stranke (SNS) nema kvalifikacije za izbor na mesto direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA), dok predstavnici vlasti smatraju da će pod njim "služba raditi u najboljem mogućem interesu za otadžbinu".

Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde (SSP) Borko Stefanović ocenio je u saopštenju na taj način BIA jedino "nastavlja da služi progonu i praćenju opozicije i svakog ko se drzne da digne glas protiv nesigurnosti i nasilja u kojem nas režim drži već 12 godina".

Orlićevim postavljenjem na čelo BIA, prema njegovim rečima, "nastavlja se sa rastakanjem i uprezanjem nacionalne službe bezbednosti u ruke partijske SNS klike, koja i na ovaj način čuva svoje kriminalne poslove, veze sa organizovanim kriminalom i golu vlast".

"Promenom sistema i vlasti organizovane kriminalne grupe, pristupiće se ozbiljnoj promeni i vraćanju BIA u okvir zakona i Ustava i namene u službi države Srbije a ne kriminalaca, perača para i razbojnika", ocenio je Stefanović.

Kao jedinu dobru stvar iz imenovanja Orlića za šefa BIA, Stefanović je naveo činjenicu "da neće smeti da daje izjave i gostuje po televizijama kao zvanični režimski ometač svakog dijaloga".

Predsednik stranke Srbija centar (SRCE) Zdravko Ponoš ocenio na društvenoj mreži Iks (X) je da Orlić od kvalifikacija za tu funkciju "ima samo prezime".

"Orlić na čelu BIA. Od kvalifikacija ima prezime. Kad CIA ima orla, onda BIA bar Orlića. Pratimo Ameriku. U stopu", napisao je Ponoš.

Predsednik pokreta Ljubav, vera, nada Nemanja Šarović ocenio je na Iksu da ne bi bilo razlike ni da je na čelo BIA postavljen predsednik Udruženja porodica kidnapovanih, ubijenih i nestalih sa prostora Kosova i Metohije - Simo Spasić.

"Šta smo mi sve Bogu zgrešili kad nas ovako kažnjava? Realno, mogao je Vučić postaviti i Simu Spasića, ne bi neke razlike bilo", naveo je Šarović.

Orlićev kolega iz SNS, poslanik Vladimir Đukanović ocenio je da će pod Orlićem "služba raditi u najboljem mogućem interesu za otadžbinu".

"Puna podrška za Vladu Orlića. Divan i čestit čovek. Iskreni rodoljub, porodična osoba, čovek koji ume da rukovodi, vrhunski obrazovan… Verujem da će služba pod njim raditi u najboljem mogućem interesu za otadžbinu", napisao je Đukanović na Iksu.

Podršku i čestitke Orliću na društvenim mrežama uputili su i drugi funkcioneri Srpske napredne stranke.

Savet za nacionalnu bezbednost dao je na današnjoj sednici saglasnost da funkcioner i poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Vladimir Orlić bude imenovan za direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA), saopšteno je iz kabineta predsednika Srbije.

(Beta, 06.12.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »