Stejt department o Svesrpskom saboru: Lideri treba da promovišu stabilnost

Beta pre 16 dana

Američki Stejt department je povodom deklaracije usvojene na "Svesrpskom saboru" pozvao političke lidere sa Zapadnog Balkana da bolje iskoriste svoje sastanke kako bi promovisali regionalnu stabilnost i pomirenje.

Povodom Deklaracije o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, Stejt department je u odgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE) naveo i da SAD "čvrsto podržavaju suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine, čiji je deo Republika Srpska".

"Retorika i postupci (predsednika) Milorada Dodika o otcepljenju Republike Srpske dovode u opasnost mirnu, demokratsku i prosperitetnu budućnost u evroatlantskim institucijama koju građani BiH, uključujući stanovnike Republike Srpske, žele i zaslužuju", naveo je Stejt department.

Američko ministarstvo spoljnih poslova je navelo i da SAD "veruju da je budućnost svih zemalja Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji, u kojoj regionalna saradnja i dobrosusedski odnosi vode ka većem miru, bezbednosti i prosperitetu za sve".

Usvajanje deklaracije na "Svesrpskom saboru", 8. juna u Beogradu, za RSE je juče prokomentarisao i ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil, rekavši da fokus svih kojima je stalo do Srbije i njene budućnosti treba da ostane na stvaranju mirne i prosperitetne budućnosti za čitav Zapadni Balkan i na povećanju regionalne saradnje sa EU integracijom kao konačnim ciljem.

Dan ranije, ambasada SAD u Sarajevu saopštila je da zaključci usvojeni na "Svesrpskom saboru" predstavljaju "namerni napad" na Dejtonski sporazum i državne institucije Bosne i Hercegovine.

Vlade Srbije i Republike Srpske usvojile su na "Svesrpskom saboru" deklaraciju sa 49 zaključaka, u kojoj se, između ostalog, konstatuje da srpski narod predstavlja "jedinstvenu celinu", navodi da je Dejtonski sporazum "trajno i bitno narušen" i pozivaju se svi međunarodni akteri da se vrate njegovom poštovanju. Navodi se i da teritorija Republike Srpske ne može biti otuđena mimo Ustava i zakona tog entiteta BiH.

"Svesrpski sabor smatra da Republika Srpska može u meri u kojoj oceni kao celishodno da aktivira sve nadležnosti koje su prema Dejtonskom mirovnom sporazumu predviđene kao nadležnosti entiteta", dodaje se u deklaraciji.

(Beta, 06.12.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »