BBC vesti na srpskom

Rusija i Amerika: Moskva poslala ratne brodove u Havanu, Vašington pomno prati posetu

Američka mornarica je bespilotnim letelicama pratila ruska plovila dok su se približavala kubanskoj obali, pišu mediji.

BBC News pre 5 dana  |  Vil Grant i Jaroslav Lukiv -
Kuba, Rusija
Reuters
Stanovnici Kube dočekuju ruske pomorske brodove dok se približavaju Havanskom zalivu

Četiri ruska pomorska broda, među kojima su podmornica na nuklearni pogon i fregata, stigla su na Kubu.

Njihov dolazak bi mogao da se protumači kao demonstracija sile usled sve većih napetosti između Rusije i Zapada zbog rata u Ukrajini.

Plovila su usidrena u Havanski zaliv, na 145 kilometara od američke države Floride.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su fregata Admiral Gorškov i podmornica Kazan, opremljeni naprednim naoružanjem, poput hipersonične rakete Cirkon, i da su se koristile u nedavno održanoj raketnoj vežbi u Atlantiku.

Međutim, kubansko Ministarstvo spoljnih poslova tvrdi da nuklearnog oružja nema ni na jednom od pristiglih brodova i da njihova petodnevna poseta ne predstavlja pretnju po region.

Američki zvaničnici su poručili da pomno prate posetu.

Američki CBS, BBC-jev medijski partner, javio je da je američka mornarica bespilotnim letelicama pratila ruska plovila dok su se približavala obali Kube.

Bilo je sivo i oblačno jutro kada su ruska plovila ušla u Havanski zaliv u pratnji manjih brodova, a sa obale su ih pozdravili svečanom plotunskom paljbom iz 21 topa.

Ruski ministar odbrane je u saopštenju naveo da je reč o nezvaničnoj poseti, zbog čega je posada mogla da se odmori i „upozna sa lokalnim atrakcijama".

Ove države su dugogodišnji saveznici i Moskva je i u prošlosti slala ratne brodove Havani, ali je sada pažnju privuklo vreme održavanja ovih konkretnih vežbi.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Napetosti zbog ruske invazije na Ukrajinu koja je počela 2022. ne prestaju, te ovu operaciju pojedini posmatraju kao rusko zveckanje oružjem.

Izgleda da Kremlj ovim potezom šalje jasnu poruku Vašingtonu.

Poseta ruskih brodova je važna simbolička podrška komunističkoj vladi na Kubi, ali i njenom savezniku Venecueli, gde bi ratni brodovi mogli da isplove kada napuste Havanski zaliv.

Američki zvaničnici kažu da su upoznati sa posetom, ali je ne doživljavaju kao pretnju.

Dodaju da prema njihovim saznanjima na brodovima nema nuklearnog oružja.

Poseta može da se posmatra kao rutinska stvar, ali kontekst u kojem se odvija, usled rastućih globalnih napetosti, svakako nije.


Pogledajte video: Poslednji susret sa Če Gevarom


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 06.13.2024)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »