Kina najavila mere za zaštitu interesa kompanija zbog dodatne carine EU na kineska električna vozila

Beta pre 5 dana

Kina je veoma zabrinuta najavom Evropske unije da će uvesti kompenzacione carine na kineska električna vozila, te će preduzeti sve neophodne mere da odlučno odbrani legitimna prava i interese kineskih kompanija, izjavio je portparol Ministarstva trgovine Kine.

"Kina apeluje na EU da odmah ispravi svoje pogrešne prakse, efikasno primeni važan konsenzus postignut na nedavnom trojnom sastanku između Kine, francuskih i lidera i EU i da pravilno reši ekonomske i trgovinske nesuglasice kroz dijalog i konsultacije", istakao je portparol, prenosi Kineska medijska grupa (CMG). 

Odluke EU, ukazao je on, nemaju činjeničnu i pravnu osnovu i ocenio da je reč o čistom protekcionističkom činu koji stvara i eskalira trgovinska trenja i zapravo "podriva fer konkurenciju" u ime "održavanja fer konkurencije".

"Evropska komisija jednom rukom drži zastavu zelenog razvoja, a drugom drži štap 'protekcionizma', politizujući ekonomska i trgovinska pitanja i koristeći ih kao oružje. To nije u skladu sa duhom konsenzusa između kineskih i evropskih lidera o jačanju saradnje, negativno će uticati na atmosferu bilateralne ekonomske i trgovinske saradnje Kine i EU i ne doprinosi interesima potrošača u EU", dodao je.

(Beta, 06.13.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »