Šefovi diplomatija osam zemalja EU traže ograničavanje kretanja ruskih diplomata

Beta pre 7 dana

Češki ministar spoljnih poslova Jan Lipavski i šefovi diplomatija još sedam članica Evropske unije zatražili su da EU hitno uvede ograničenje kretanja ruskih diplomata u šengenskom prostoru.

"Obaveštajne službe, propaganda ili čak priprema sabotaža glavni su deo rada velikog broja ruskih diplomata. Slobodno kretanje ljudi sa ruskim diplomatskim pasošem akreditovanih u jednoj zemlji po celom šengenskom prostoru olakšava štetne aktivnosti", navedeno je u pismu koje su ministri poslali visokom predstavniku EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozepu Borelu.

Šefovi diplomatija Češke, Danske, Estonije, Letonija, Litvanije, Holandije, Poljske i Rumunije zatražili su da se u 14. paket sankcija protiv Rusije ubaci i to da ruske diplomate i članovi njihovih porodica imaju pravo da se slobodno kreću isključivo u zemlji u kojoj se akreditovani, javila je novinska agencija ČTK.

Poljska je, kkrajem maja, posle serije podmetnutih požara ovog proleća, ograničila kretanje ruskim diplomatama pa oni mogu da se kreću samo u regionu Varšave, konzuli još u vojvodstvu u kome je konzulat, dok se na ambasadora Sergeja Andrejeva te restrikcije ne odnose.

"To je odluka naše države ali imamo dokaze da ruska država učestvuje u odobravanju sabotaža i u našoj zemlji. Nadamo se da će to Ruska Federacija shvatiti kao važno upozorenje", kazao je tada šef poljske diplomatije Radoslav Šikorski.

(Beta, 06.13.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »