SAD optužuju Banjaluku za pokušaj destabilizacije regiona

Beta pre 9 dana

Neke odredbe deklaracije usvojene na Svesrpskom saboru u Beogradu između Srbije i Republike Srpske (RS) predstavljaju nastavak pokušaja da se prekrši Dejtonski sporazum i destabilizuju BiH i region, ocenio je u petak američki Stejt department.

U odgovoru Stejt departmenta za srpske medije se navodi da Sjedinjene Američke Države (SAD) veruju da je budućnost svih zemalja Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji, u kojoj regionalna saradnja i dobrosusedski odnosi vode ka većem miru, bezbednosti i prosperitetu za sve.

"Pozivamo političke lidere u regionu da bolje iskoriste svoje sastanke za promovisanje regionalne stabilnosti i pomirenja. Kao što smo dosledno jasno naglašavali, čvrsto podržavamo suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine, čiji je deo RS. Neke od odredbi u deklaraciji nastavak su pokušaja RS da prekrši Dejtonski mirovni sporazum i destabilizuje BiH i region", ističe se.

Naglašeno je i da SAD priznaju Kosovo kao suverenu, nezavisnu državu, kao što su činili i od 2008. godine.

Vlade Srbije i RS usvojile su na Svesrpskom saboru deklaraciju sa 49 zaključaka, u kojoj se, između ostalog, konstatuje da srpski narod predstavlja "jedinstvenu celinu", da je Dejtonski sporazum "trajno i bitno narušen" i pozivaju se svi međunarodni akteri da se vrate njegovom poštovanju.

Navodi se i da teritorija RS ne može biti otuđena mimo Ustava i zakona tog entiteta BiH.

(Beta, 06.14.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »