Tepić (SSP): Zbog nasilja u školama da zaseda skupštinski Odbor za obrazovanje

Beta pre 8 dana

Potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić je kazala da je u Srbiji nasilje u školama svakodnevno i zatražila da zbog toga odmah zaseda skupštinski Odbor za obrazovanje.

Ona je u saopštenju navela da traži "hitnu sednicu" tog odbora "zbog galopirajućeg i sada već svakodnevnog nasilja u školama", prenela je danas SSP.

U školama "deca tuku decu, deca tuku nastavnike, roditelji tuku nastavnike, a nakon godine u kojoj su deca ubijala decu, zahtevam hitnu sednicu Odbora za obrazovanje - dok ne bude prekasno, opet", kazala je Tepić, koja je i narodna poslanica.

Zatražila je od predsednika tog skupštinskog odbora Marka Atlagića da na sednicu pozove i ministarku prosvete, kao i predsednicu parlamenta i premijera.

"Rasprava, momentalne reakcije sistema i urgentne mere za prevenciju i sprečavanje nasilja u školama, ne mogu više da čekaju", navela je.

Kako je kazala, "uvođenje statusa službenog lica za nastavnike više ne može da čeka" kao ni izmene Krivičnog zakonika i obrazovnih zakona.

"Ako se bude čekalo da raspust pojede ove probleme ili da nova školska godina poništi probleme iz stare, za svaki novonastali slučaj nasilja u školama biće direktno odgovorni navedeni funkcioneri vlasti zbog nečinjenja", navela je.

Prema njenin rečima, to traži i kao narodna poslanica i kao majka, a u ime svih koji se ne mire sa takvom situacijom u obrazovnom sistemu.

Kazala je da deca i nastavnici moraju biti bezbedni u školama.

"Škole moraju biti njihova druga kuća, obrazovanje ne sme biti polje partijskih kalkulacija, polje gde vlast i opozicija obaraju ruke", rekla je ona.

"U školama su sva naša deca zajedno, svi nastavnici zajedno", rekla je Tepić.

"U borbi protiv ovako snažne pošasti, svi moramo biti zajedno. Zadnji je čas", navela je.

(Beta, 06.14.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »