Dojče Vele: Mala očekivanja od mirovne konferencije o Ukrajini

Beta pre 4 dana

Na dvodnevnoj konferenciji o Ukrajini u Švajcarskoj trebalo bi da se ovog vikenda pokrene mirovni proces. Očekuje se stotinu država i organizacija među kojima nisu Rusija ni Kina, ali očekivanja su mala - piše nemački servis vesti Dojče Vele.Za ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog konferencija u Švajcarskoj biće vrhunac diplomatskog maratona o Ukrajini jer su on i mnogi svetski lideri iz lukszunoga hotela na jugu Italije kod Barija gde su u neobično velikom broju bili pozvani na samit G7, doputovali za vikend u Švajcarsku u ne manje luksuzni kompleks "Birgenštok Rizort" iznad Lucernskog jezera, gde su bili mirovni pregovori o Sudanu 2002. i Kipru 2004.

Nemački kancelar Olaf Šolc je tokom treće konferencije o obnovi Ukrajine u Berlinu ove nedelje rekao da se nada da će se sa mirovnom konferencijom u Švajcarskoj 15. i 16. juna "pojaviti nešto što će nas približiti miru".

Pored njega je stojao Zelenski, a za njega je uspeh već i to što se uopšte održava konferencija na njegovu molbu.

"Veoma je teško ne izgubiti saveznike i partnerske zemlje. A ujediniti partnerske zemlje i one koje to nisu, samo po sebi je težak zadatak za Ukrajinu", rekao je Zelenski.

Šolc je dodao da bi u Švajcarskoj možda "mogao da se pokaže način kako da se uspešno uđe u proces u kojem će i Rusija jednog dana biti za stolom kada sazri vreme. Ali, o tome će odlučiti samo Ukrajina".

Rusija je još ranije jasno stavila do znanja da neće učestvovati na toj konferenciji.

Naročito je Vlada Nemačke već duže vreme lobirala za učešće Kine, ali Peking je odbio da učestvuje.

Dakle, od 160 pozvanih delegacije 100 zemalja i organizacija je prihvatilo poziv - piše na sajtu Vlade Švajcarske gde može da se vidi i aktuelna lista učesnika.

Na listi zaključenoj 14. juna popodne među učesnicima konferencije je 57 šefova država ili vlada, uključujući predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, nemačkog kancelara Olafa Šolca te potpredsednicu SAD Kamalu Haris.

Ministri, među kojima i spoljnih poslova Srbije Marko Đurić, predstavljaju 29 država.

Predstavnike još nižeg ranga poslali su Izrael, Indonezija, Filipini, Južna Afrika, UAE, kao i Brazil, i to kao posmatrač.

Takođe dolaze i delegacije šest organizacija: Evropska komisija koju predvodi Ursula fon der Lajen, Savet Evrope, Evropski savet, Evropski parlament i kao posmatrači: Vaseljenski patrijarh Vartolomej i Ujedinjene Nacije.

Govori se da je Rusija vršila pritisak, posebno na zemlje "Globalnog Juga", da bojkotuju švajcarsku konferenciju. Zbog toga švajcarski organizatori tako veliki broj delegacije koje su prihvatile poziv, vide kao delimičan uspeh.

To je očigledno bilo moguće i zato što je dnevni red znatno skraćen.

Švajcarska savezna predsednica Viola Amherd je rekla da je reč o procesu kojim će se stvoriti uslovi "za budući mirovni samit uz učešće Rusije".

U završnoj deklaraciji konferencije ne bi trebalo da bude pomenut hitan prekid ruskog agresorskog rata, niti povlačenje Rusije iz Ukrajine, a upravo to predviđa mirovni plan Ukrajine.

U suštini, biće reči o bezbednosti nuklearnih elektrana - od kojih jedne od njih najveće u Evropi, na prvoj liniji fronta na jugu Ukrajine, koju su zauzeli su ruski vojnici.

Razgovaraće se i o daljem izvozu žita iz Ukrajine, posebno u zemlje "Globalnog Juga", i o oslobađanju ukrajinske dece koju je Rusija otela sa okupiranih teritorija.

Zelenski kaže da za njega ključno da njegova zemlja "ne izgubi inicijativu". Ključno je i da inicijativa "ne bude data bilo kome, a posebno ne Rusiji zato što je ruska inicijativa u smislu njene vizije okončanja rata u potpunosti viđena na dan invazije", rekao je Zelenski i dodao: "Vizija Rusije je okupacije naše zemlje".

Putin je u tome do sada samo delimično uspeo za 28 meseci od početka invazije i uoči prvog mirovnog samita za Ukrajinu.

(Beta, 06.15.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »