Mediji: Slovenija isporučila Ukrajini bataljon oklopnih vozila iz vremena JNA

Beta pre 3 dana

Nepune dve godine pošto je Ukrajini isporučila bataljon tenkova T-55S i bataljon borbenih vozila pešadije (BVP) M-80A nasleđenih od bivše JNA, Slovenija je ove nedelje uputila u tu zemlju još jedan bataljon oklopnih vozila M-86 BOV i BVP-ova istog porekla, kao i drugu vojnu i materijalnu pomoć, prenosi portal Balkanska bezbednosna mreža.

Nova tranša slovenačke vojne pomoći Ukrajini, po navodima medija iz te zemlje i iz Rusije, sastoji se od 20 oklopnih vozila M-86 naoružanih teškim mitraljezom kalibra 12,7 milimetara, šest BOV-ova u PVO konfiguraciji sa trocevnim topom M55 kalibra 20 milimetara i još tri BVP-a naoružanih kupolom sa topom 20 milimetara.

Osim toga, Slovenija je Ukrajini isporučila i neobjavljen broj dronova i pripadajuće municije za oklopna vozila.

Krajem leta 2022. godine, Slovenija je Ukrajini isporučila 28 modernizovanih tenkova T-55S i 35 BVP M-80A, koji su odmah bili uključeni u aktivne mehanizovane brigade ukrajinske vojske i korišćeni u borbama.

Za prijem slovenačkih tenkova T-55S Ukrajina je odredila 47. samostalnu mehanizovanu brigadu, dok su BVP M-80A dodeljeni 24. mehanizovanoj brigadi koja je imala tri bataljona sovjetskih BVP BMP-2 i tenkovski bataljon popunjen tenkovima T-64BV, ali koja je u borbama pretrpela velike gubitke, pa je obnovljena mahom tehnikom iz NATO zemalja.

Vozila koja su poslednja isporučena nekada su pripadala slovenačkoj vojsci i Vojnoj policiji, a pre toga Jugoslovenskoj narodnoj armiji i Ministarstvu unutrašnjih poslova SR Slovenije. Nakon što su intenzivno korišćena u zemlji i u međunarodnim misijama ta vozila su proglašena neperspektivnim i rashodovana, odnosno prebačena u rezervu, odakle su sada donirana Ukrajini.

Slovenija je i pre toga bila lider na prostoru bivše Jugoslavije u obezbeđivanju vojne opreme za Ukrajinu jer je već slala šlemove, municiju, protivavionske topove 20/3, balističku opremu.

Osim toga, Slovenija je Ukrajini donirala i novčana sredstva pa je na poziv Češke da se oformi fond za nabavku municije za ukrajinske oružane snage, Slovenija priložila milion američkih dolara. Krajem prošle godine, Slovenija je, iz budžeta Ministarstva ekonomije, izdvojila još 1,6 miliona dolara za operacije razminiranja u Ukrajini.

(Beta, 06.15.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Svet, najnovije vesti »