Nikezić (SSP): EPS puca po svim šavovima, blokovi ispadaju, struja se uvozi

Beta pre 3 dana

Potpredsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dušan Nikezić ocenio je danas da Elektroprivreda Srbije (EPS) puca po svim šavovima i da je u poslednja dva meseca ponovo prinuđena da uvozi struju po havarijskim cenama uz višemilionske gubitke.

On je u saopštenju naveo da se to dešava dok ministarka energetike i stručni menadžment EPS-a zamajavaju javnost planom za transformaciju zvučnog naziva "Projekat Tesla", prenela je SSP.

Naveo je da je proizvodnja uglja i otkopavanje jalovine ispod plana, da novi bageri kasne, kop Radljevo kasni, Kostolac B3 kasni, da se uzimaju se novi krediti i da preostali stručni radnici i inženjeri beže iz kompanije.

Dodao je da su sve učestaliji ispadi proizvodnih blokova, ovog puta zbog lošeg kvaliteta uglja iz regiona, kao i lošeg održavanja.

"Mazut ponovo postaje pogonsko gorivo, pa su tako preksinoć neplanirano ispali blokovi ukupne snage 1.500 megavata, što je izazvalo dramatičan uvoz električne energije po ceni i do 300 evra/MWh", naveo je Nikezić u saopštenju.

Kako tvrdi, "uprkos ovim katastrofalnim rezultatima i protivljenju norveških članova Nadzornog odbora, ministarka (energetike) Đedović Handanović insistira da se na mesto novog direktora imenuje sadašnji v.d. direktora Dušan Živković, iako je najodgovorniji za aktuelno stanje u kompaniji".

"Ispada da su za godinu dana ministarkine 'nove ere EPS-a', urađene samo dve stvari, višekratno povećanje cene struje i sramno otpuštanje Miroslava Tomaševića, koji je uveo red u raspalu firmu, konsolidovao proizvodnju i obezbedio sigurnost snabdevanja strujom", dodao je Dušan Nikezić.

(Beta, 06.15.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Ekonomija, najnovije vesti »