Šapić: Dok sam na čelu Beograda, neću dati saglasnost za održavanje festivala 'Mirdita, dobar dan'

Beta pre 3 dana

Predsednik Privremenog organa Beograda Aleksandar Šapić izjavio je danas da se "izričito" protivi održavanju festivala "Mirdita, dobar dan" u glavnom gradu koji po njegovim rečima, "godinama falsifikuje i menja istoriju kroz promovisanje takozvanog kosovskog kulturnog nasleđa".

Tu godišnju manifestaciju organizuju Inicijativa mladih za ljudska prava, Građanske inicijative, kao i NVO Integra sa Kosova. Na sajtu festivala piše da je se od 2014. godine priređuje jednom godišnje i daje prostor umetnosti, kulturi, javnom zagovaranju i javnoj debati što ga čini jedinstvenim u Srbiji.

Spajajući umetnike, borce za ljudska prava, mirovne aktiviste i javne ličnosti sa Kosova i iz Srbije, festival doprinosi regionalnoj perspektivi i neguje saradnju i izgradnju mira. Pored toga što predstavlja najbolje od savremene umetničke scene, festival akcentuje i javne debate i javno zagovaranje. 

Šapić je za zvabnilni vgradski sajt Beoinfo rekao da, dok je o "na čelu" Beograda, Grad neće davati saglasnost za održavanje tog festivala i da će svi prostori, koje organizatori budu eventualno koristili, biti "isključivo privatni".

"Izričito sam protiv održavanja festivala koji godinama unazad direktno falsifikuje i menja istoriju kroz promovisanje takozvanog kosovskog kulturnog nasleđa, izuzimajući činjenicu da je ono srpsko, čime organizatori ovog festivala dovode u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije", ocenio je Šapić.

On smatra da su organizatori "otišli i korak dalje" time što će festival ove godine biti u vreme verskog praznika Vidovdana, čime kako je dodao, "guraju prst u oko celom srpskom narodu i srpskoj državi".

"Oni sve vreme, pod okriljem kulturnog delovanja, direktno dovode u pitanje kulturno i istorijsko nasleđe Srbije i našeg naroda. Pri tom, pre samo par meseci, prištinske vlasti nisu dozvolile našem glumcu Nenadu Jezdiću da igra monodramu 'Knjiga o Milutinu' na teritoriji Kosova - na teritoriji naše države, a mi i na to treba da zatvorimo oči i da ih ovde valjda dočekamo 'aplauzima' i još im asistiramo kako bi oni u Beogradu održavali taj njihov festival ugrožavajući identitet i kulturno nasleđe srpskog naroda", rekao je Šapić.

Pozvao je Vladu Srbije da "dobro razmisli" da li treba dozvoliti održavanje manifestacija koje, po njegovom mišlčjenju, "direktno podrivaju ustavno-pravni poredak Srbije".

"Mi kao Uprava grada nemamo zakonsku mogućnost da ih zabranimo, ali ni na jedan način nećemo dozvoliti da bilo šta što ima veza sa Gradom Beogradom, njima bude na usluzi", najavio je Šapić.

Festival "Mirdita, dobar dan", biće jedanaesti put priređen u Beogradu od 27. do 29. juna, i kao spoj umetnosti, savremene kulturne scene, uz pokretanje važnih pitanja koja se tiču prošlosti i budućnosti "u vremenima koja predstavljaju veliki izazov za odnose Srbije i Kosova", najavili su organizatori.

(Beta, 06.15.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »