U zatvorima Hrvatske uz krimiće čitaju sve od Biblije preko 'Suzane Rog' do Franje Tuđmana

Beta pre 3 dana

U svih sedam kaznenih ustanova u Hrvatskoj postoje biblioteke, pa do 50 odsto zatvorenika izdržavanje kazne provodi uz knjige, a najčitaniji su krimići, ali čita se sve - od Biblije, preko "Suzane Rog" do Franje Tuđmana.Agencija HINA prenosi da se čitaju i druge verske knjige, ljubavni i erotski romani, knjige "uradi sam".

U kaznionici Lipovica pored Požege, gdje je najrazvijenija čitalačka navika zatvorenika, posle krimića su najčitanije putopisne i knjige verskog sadržaja među kojima Biblija i Kuran, a slede ih "Tko je čovjek" Tomislava Ivančića, "Prokleta avlija" Ive Andrića i "Zlatarevo zlato" Augusta Šenoe.

U najpoznatijoj hrvatskoj kaznionici u Lepoglavi se, uz krimiće, iz biblioteke najviše pozajmljuju trileri, istorijska proza i knjige "uradi sam".

Tamo čitaju i erotske romane "Želim još puno puta" i "Gospođa" Zvonimira Majdaka koje je pisao pod pseudonimom "Suzana Rog", a u vrhu su Kenan Crnkić i "Pazi kojeg vuka hraniš" i Pavao Pavličić s "Krvnom vezom".

Iz bibliotečkog odeljenja u Valturi, jedinoj kaznionici otvorenog tipa, najviše se poseže za romanom Agate Kristi "Ubistvo u Orient Expresu" i krimićima američke književnice Patriše Kornvell "Corpus delicti" i "Obdukcija".

Tamo su tražene i knjige o lekovitom bilju, posebno "Kućna biljna ljekarna" Ivana Lesingera, enciklopedije i knjige istorijskog sadržaja, među kojima je najčitanija "Hrvatska u monarhističkoj Jugoslaviji" Franje Tuđmana.

Kaznionica u Turopolju još je jedna u kojoj su najčitaniji kriminalistički romani, a jedina je gde je iznadprosečno interesovanje za naučnu fantastiku i humoristički roman. Najviše se pozajmljuju Robert Ladlum i "Teški krug", Džon Grišam i "Posljednji porotnik" i svevremenski klasik Vilijama Šekspira "Romeo i Julija".

Trileri su na prvom mjestu u Glini, a najčitanija je Marija Jurić Zagorka i njena serija romana "Grička vještica". Tamo se čita i Andrić, ali za razliku od Lipovice, zatvorenici u Glini preferiraju njegov roman "Na Drini ćuprija".

Treća po broju pozajmljivanja je knjiga "Godina prođe, dan nikada" pokojnog glumca Žarka Lauševića koji je takođe bio iza rešetaka.

U ženskom zatvoru u Požegi najviše se čitaju ljubavni romani, potom krimići i knjige "uradi sam". Najčitaniji je Robert Napra i njegovi romani "Luna", "Bijela jutra" i "Testament grofa Drakule", a slede "Ciganin, ali najljepši" Kristijana Novaka i "Pogledaj što je mačka donijela" Ante Tomića.

(Beta, 06.15.2024)

Pročitajte još

Ključne reči

Kultura, najnovije vesti »