Zaštitnik građana: Zaštita starijih osoba od svakog vida nasilja mora biti prioritet

Beta pre 3 dana

Zaštitnik građana Zoran Pašalić saopštio je danas da su starije osobe među najranjivijim članovima društva i da njihova zaštita od nasilja mora biti prioritet, saopštio je njegov kabinet.

On je povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad starijima, 15. juna, ponovo pozvao građane, ali i žrtve, da prijave svaki vid nasilja i diskriminacije nad starijima."Nasilje nad starijima je jedan od najtežih oblika nasilja, a još surovijim ga čini činjenica da se o tom obliku zlostavljanja najmanje govori", kazao je on.

Rekao je da se, nažalost, mnogi od njih suočavaju sa različitim oblicima nasilja, uključujući fizičko, emocionalno, psihičko i finansijsko zlostavljanje, kao i zanemarivanje i nepružanje adekvatne nege.

"Verujem da smo odgovorno društvo sa dovoljnim iskustvom i odgovarajućim mehanizmima za stvaranje sigurnog okruženja za dostojanstven život najstarijih sugrađana", kazao je on.

Kako je naveo, "nasilje nad starijima često ostaje skriveno, jer žrtve retko prijavljuju zlostavljanje zbog straha, stida, osećaja bespomoćnosti ili zavisnosti od zlostavljača".

"Borbi protiv nasilja nad starijima se i dalje ne posvećuje dovoljno pažnje, zato institucija Zaštitnika građana prioritet u radu daje upravo zaštiti starijih", rekao je Pašalić

Istakao je značaj edukacije javnosti o problemu nasilja nad starijima kao  prepoznavanja i prevencije nasilja, podrške onima koji trpe nasilje, ali i saradnje institucija i lokalnih organizacija.

(Beta, 06.15.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »