BBC vesti na srpskom

Evropsko prvenstvo u fudbalu 2024: Navijačka žurka Holanđana u Hamburgu, narandžasta reka se slivala do stadiona

Oko 30.000 Holanđana se zabavljalo na ulicama Hamburga u nedelju, dok je polovina njih sa kartama bila i na stadionu na meču EP protiv Poljske u nedelju.

BBC News pre 9 dana  |  Geri Rouz - BBC sport, Hamburg
Holandski navijači
Getty Images
Oko 30.000 holandskih navijača učestvovalo je na paradi na ulicama Hamburga, a polovina njih prisustvovala je meču protiv Poljske u nedelju

Ispred sebe vidim nekoga prerušenog u lava, desno je žena koja nosi imitaciju kotura sira na glavi, dok iznad mene figure Marka van Bastena, Ruda Gulita i Denisa Bergkampa od pene poigravaju uz taktove pesme Freed from Desire, popularne himne fudbalskih navijača.

Narandžasto more se njiše uz muziku.

Navijačka parada Holanđana na Evropskom prvenstvu u fudbalu 2024. stigla je do vrhunca uoči njihove utakmice sa Poljskom u nedelju.

Atmosferu nije pokvario ni incident u centru Hamburga, gde je policija pucala u muškarca koji je nosio sekiru, a upotpunila ju je pobeda holandske selekcije u finišu utakmice prvog kola protiv Poljske (2:1).


Pripremili smo kompletan raspored svih utakmica na Evropskom prvenstvu koji možete da preuzmete i odštampate sa OVOG LINKA.


Narandžasta reka u Hamburgu

Žurka Holađana u Hamburgu
BBC Sport

Navijači svih reprezentacija koje učestvuju na turniru tvrde da su najstrastveniji, ali tek nekoliko bi moglo da se poredi sa Holanđanima po šarenilu i buci koju prave.

Nikada ne možete da ih promašite - hiljade njih bile su obučene u svetlo narandžastom, mnogi su nesvakidašnje odeveni, a uoči mečeva njihovog tima oni preplave navijačke zone oko stadiona i centar grada u kojem se igra.

Satima pre početka utakmice, oni formiraju narandžasto more i igraju uz tehno zvuke dok marširaju ka stadionu, što tera prolaznike da zastanu, zaustave vozila i fotografišu.

To su scene koje se pamte, a i fudbaleri ih cene.

„Navijači su veoma važni. Ne uzimamo njihovu podršku zdravo za gotovo, potrebno nam je da budu uz nas", rekao je Virdžil van Dajk, kapiten reprezentacije Holandije, za BBC.

„Na Mundijalu u Kataru ih nije bilo onoliko koliko ih uglavnom bude i zaista su nam potrebni.

„Ako želimo da postignemo nešto posebno, treba nam jedinstvo cele nacije", dodao je.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Od Šefilda do Sao Paula u autobusu na sprat

Autobus na sprat i navijači Holandije
BBC Sport
Autobus na sprat holandskih navijača predvodio je paradu 50. put u nedelju u Hamburgu

Već dve decenije predvodnik ovog šarenog orkestra je engleski autobus na sprat ofarban u narandžasto.

„Priča počinje uobičajeno, sa dva prijatelja koja su sedela i ispijala pivo, razmišljajući o tome da treba da uradimo nešto ako se plasiramo na Evropsko prvenstvo 2004. u Portugalu", priča Henk van Bek, osnivač udruženja Holandski Oranje autobus, za BBC.

„Tako smo osmislili autobus sa barom unutra i u kojem se pušta neka muzika", dodaje.

Holandska reprezentacije se te godine zaista kvalifikovala na završni turnir i san se ostvario, a autobus je krenuo u Portugal.

Tokom tog turnira iz Holandskog fudbalskog saveza (KNVB) predložili su da autobus predvodi navijačku paradu i tako je počela tradicija koja traje dve decenije.

Vozilo je proputovalo svet, od Šefilda do brazilskog Sao Paula, a u nedelju je predvodilo jubilarni 50. navijački marš od centra Hamburga do Folkspark stadiona, koji je udaljen oko osam kilometara gde je Holandija igrala sa Poljskom u grupi D.

Parada navijača Holandije u Budimpešti
Getty Images
Navijački autobus bio je na paradi navijača Holandije u Budimpešti 2021. godine...
Autobus u Kataru
Getty Images
... i na Mundijalu u Kataru 2022. godine

Predvodnik šarene kolone

Razumljivo, nije lako dovesti autobus na sprat na turnire koji se igraju sa druge strane okeana.

„Bilo je teško u Brazilu za Mundijal 2014. Bilo je potrebno mnogo papirologije i morao je prvo da prođe testove, kako bi se pokazalo da je u voznom stanju.

„Za Južnu Afriku smo morali da platimo 5.000 dolara koje su nam vratili kada smo otišli u autobusu. Bio je to depozit.

„Tu je i briga da će se pokvariti, što se i desilo na nekim mestima. Star je 44 godine i gotovo svi delovi su menjani", prepričava Van Bek.

Dolazak u Hamburg je bio mnogo lakši.

Iz Hardenberga u Holandiji krenuo je autobus i 75 drugih narandžastih vozila, među kojima je bilo folksvagenovih buba i kamperskih vozila, a ovaj obojeni karavan ovoga puta putovao je samo 300 kilometara do Hamburga.

Narandžasti konvoj
EPA
Konvoj narandžastih vozila iz Holandije stigao je u Hamburg

Već u petak bilo je grupica holandskih navijača širom Hamburga, ali u nedelju ujutru su se hiljade njih okupile već u jutarnjim satima u navijačkoj zoni.

Tamo su plesali uz najveće hitove holandskog di-džeja Armina van Burena, koji je za njih puštao muziku, da bi kasnije izašli na jedan od glavnih puteva i usledio je čuveni navijački konvoj i šetnja do stadiona.

Pridružio sam im se i hodao pored navijača prerušenih u njihove omiljene igrače, neki su nosili narandžasta odela i šešire, drugi ogromne kostime lava, a treći su nosili velike lutke lavova na ramenima.

Polako su se desetine hiljada navijača kretale ulicama Hamburga, od centra do Folkspark stadiona.

Lokalne porodice, koje su verovatno izašle na mirni nedeljni doručak, nisu mogle da odole, pa su se zaustavljale i posmatrale, a onda su se i smejale i fotografisale ove vesele scene.

Hodam pored Holanđanke koja nosi šešir u obliku kotura sira.

Već decenijama je fotografišu na turnirima na kojima igraju muške i ženske selekcije Holandije.

„Ne sećam se tačno, ali mnogo", kaže ona na moje pitanje o broju navijačkih parada na kojima je bila.

Na drugom kraju povorke je Deni, koji učestvuje prvi put.

„Sjajno je. Pokazuje da smo jedinstveni. Iako je veoma rano, ovo je već odlična zabava", kaže on.

Bez obzira kako se odvija turnir i u kom delu sveta se odigrava, Holanđani uvek garantuju dobru žurku.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 06.17.2024)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Najnovije vesti »