Guverner Kalifornije hoće da ograniči upotrebu pametnih telefona u školama

Beta pre 7 dana

Guverner Kalifornije Gevin Njusom objavio je u utorak da hoće da učenicima ograniči upotrebu pametnih telefona tokom školskog dana, navodeći rizike od društvenih medija po mentalno zdravlje.

Ovo saopštenje, koje je prvi preneo Politiko, dolazi dan pošto je američki ministar zdravstva Vivek Murti pozvao Kongres SAD da zahteva da se na platforme društvenih medija satve etikete upozorenja na njihov uticaj na mlade ljude.

Guverner Kalifornije je rekao da planira da se nadoveže na zakon koji je potpisao 2019. godine koji ovlašćuje školske okruge da ograniče ili zabrane upotrebu pametnih telefona učenicima dok su u školi ili pod nadzorom nekog školskog zaposlenog.

"Kao što je ministar zdravstva potvrdio, društveni mediji štete mentalnom zdravlju naše omladine", rekao je demokratski guverner. "Radujem se saradnji sa zakonodavnim telom na ograničavanju upotrebe pametnih telefona tokom školskog dana. Kada su deca i tinejdžeri u školi, trebalo bi da budu fokusirani na učenje, a ne na ekrane".

Njusomova kancelarija nije dala više detalja o tom predlogu. Rastuća je debata širom SAD o tome kako se pozabaviti uticajima korišćenja društvenih medija i pametnih telefona, posebno na mlade ljude. Neki tinejdžeri su se obavezali da će se kloniti društvenih medija kako bi poboljšali svoje mentalno zdravlje i pomogli im da se fokusiraju na školske i vannastavne aktivnosti.

Na Floridi, republikanski guverner Ron DeSantis je ove godine potpisao jednu od najrestriktivnijih zabrana u SAD deci da koriste društvene medije. Skupština države Njujork donela je ovog meseca zakon koji će omogućiti roditeljima da blokiraju deci da dobijaju postove na društvenim mrežama koje im predlaže algoritam neke platforme.

U Kaliforniji, predlog za kažnjavanje platformi društvenih medija zbog dece koja su postala zavisnici, nije uspeo da postane zakon poslednjih godina. Ali predlog zakona državne senatorke Nensi Skiner, demokratkinje koja predstavlja Berkli, kojim bi se zabranilo onlajn platformama da daju maloletnicima sadržaje koji stvaraju zavisnost, prošao je državni Senat u maju i zakazan je za saslušanje odbora u Skupštini sledećeg meseca.

Odbor objedinjenog školskog okruga Los Anđelesa glasao je u utorak za to da okrug razvije politike koje zabranjuju učenicima da koriste mobilne telefone tokom celog školskog dana.

Državni senator Henri Stern, demokrata koji predstavlja deo oblasti Los Anđelesa, predstavio je ove godine zakon o proširenju nadležnosti školskih okruga kako bi se učenicima ograničila upotreba društvenih medija u školama. Stern je rekao da bi bio spreman da povuče svoj zakon koji je već prošao u Senatu, ako poslanici i Njusom mogu da nađu bolje rešenje. Stern je rekao da je poslao poruku guverneru Njusomu da mu zahvali zbog objave namere da ograniči upotrebu pametnih telefona.

"Svakom nastavniku, svakoj školi ili svakom roditelju je suviše teško da to sami shvate", rekao je Stern. "Postoje slučajevi kada država jednostavno mora da se umeša i donese pravila", dodao je on.

(Beta, 06.18.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »