Peking: Jednostrana izjava Filipina krši pravo Kine na suverenitet i nadležnost

Beta pre 8 dana

Jednostrana izjava Filipina o merenju podmorske police u Južnom kineskom moru krši pravo Kine na suverenitet i nadležnost, a takođe krši međunarodne zakone, uključujući Konvenciju UN o pomorskom pravu, kao i Deklaraciju o ponašanju strana u Južnom kineskom moru, izjavio je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Lin Đijen.

Kako prenosi Kineska medijska grupa (CMG) Lin je to rekao 17. juna, odgovarajući na saopštenje filipinskog Ministarstva spoljnih poslova, u kojem se navodi da su Filipini uručili informacije Komisiji UN za ograničenja kontinentalne police o opsegu podmorske police u Južnom kineskom moru, na osnovu kojih zahtevaju da imaju ekskluzivno pravo na eksploataciju tamošnjih resursa.

"Kina tome poklanja pažnju i pokušava da dobije više informacija o tome", rekao je Lin, dodajući da postoje teritorijalna pitanja i sporovi oko pitanja pomorskog razgraničenja u Južnom kineskom moru između Kine i Filipina.

"Prema pravilima procedure Komisije UN za ograničenja podmorskih kontinentalnih polica, pomenuta komisija neće razmatrati ni kvalifikovati uručene filipinske informacije sa razgraničenjem spornih voda", rekao je portparol.

(Beta, 06.18.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Svet, najnovije vesti »