BBC vesti na srpskom

Amerika i rasizam: Čovek po kome je nazvan Univerzitet Jejl bio je okrutni i pohlepni trgovac robljem

Istina o tome kako je Ilajahju Jejl stekao bogatstvo bila je uglavnom zaboravljena - do sada.

BBC News pre 7 dana  |  Gita Pandej - BBC, Delhi
Britanska slika iz 18. veka na kojoj je Ilajhju Jejl (u sredini) i dete rob
Getty Images
Britanska slika iz 18. veka na kojoj je Ilajhju Jejl (u sredini) i dete rob

Američki Univerzitet Jejl u februaru je objavio zvanično izvinjenje zbog veza njegovih ranih rukovodilaca i dobrotvora sa ropstvom.

Od tada je u Indiji pod lupom ime Ilajhju Jejl po kome je nazvan univerzitet Lige bršljana, udruženja osam najprestižnijih privatnih univerziteta na severnoistoku Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Jejl je bio svemoćni guverner-predsednik britanske Istočnoindijske kompanije u Madrasu, (današnji Čenaj), u južnoj Indiji, u 17. veku.

Univerzitetu je poklonio oko 1.162 funti (oko 1.350 evra) i tako zavredio da se po njemu nazove ova visokoškolska ustanova.

„Po današnjoj vrednosti prilagođenoj inflaciji, to bi bilo oko 206.000 funti (oko 240.000 evra)", kaže za BBC profesor Džozef Janijeli, koji predaje savremenu istoriju na Univerzitetu Astonu u Birmingemu, i koji je proučavao veze Jejla sa trgovinom robljem Indijskim okeanom.

Za današnje standarde, to nije bila ogromna suma novca, ali je pomogla koledžu da izgradi novu zgradu.

Jejl, koga su često opisivali kao poznavaoca i kolekcionara skupocenih stvari i filantropa koji je velikodušno donirao crkvama i dobrotvornim organizacijama, sada je u središtu pažnje zbog pljačkanja Indije i još gore, zbog trgovine robljem.

Univerzitet je objavio izvinjenje posle više od tri godine istrage o mračnoj prošlosti Jejla.

Tim istraživača, predvođen istoričarem na Univerzitetu Jejlu Dejvidom Blajtom, proučio je „istoriju veza univerziteta sa ropstvom i ulogom robova u izgradnji zgrade Jejla, kao i čijim radom su se obogatili istaknuti ljudi koji su davali poklone Jejlu", navodi se u saopštenju univerziteta.

Uz izvinjenje je objavljena i knjiga na 448 stranica Jejl i ropstvo: Istorija, autora profesora Blajta, koja daje uvid u to koliko je Ilajhju Jejl profitirao od ropstva.

„Trgovina robljem Indijskim okeanom, koja je po obimu bila kao i atlantska [trgovini robljem], nije obuhvatala toliko veliko područje sve do 19. veka.

„Ali na indijskom potkontinentu, trgovina ljudima duž njegovih obala, kao i u unutrašnjosti i na ostrvima počela je veoma rano", piše on.

Dodaje da je Jejl „u ime Istočnoindijske kompanije nadgledao mnoge prodaje, presude i račune porobljenih ljudi".

Profesor Janijeli kaže da je tokom 400 godina u atlantskoj trgovini prodato 12 miliona robova.

On veruje da je trgovina robljem Indijskim okeanom bila obimnija jer je pokrivala mnogo veće geografsko područje, povezujući jugoistočnu Aziju sa Bliskim istokom i Afrikom, i da je trajala mnogo duže.

A bronze statue of Elihu Yale on the university's old campus
Getty Images
Jejl je jedan od glavnih univerziteta Lige bršljana u SAD-u

Istraga o ovakvoj prošlosti je važna.

Jejl, koji je osnovan u Nju Hejvenu, u državi Konektikatu, 1701. godine je treća najstarija visokoškolska ustanova u SAD-u.

Među bivšim studentima su mnogi američki predsednici i druge istaknute ličnosti.

Dokumenta potvrđuju da je od 1713. godine, Ilajhju Jejl poslao Konektikatskom koledžu (the Collegiate School of Connecticut) stotine knjiga o teologiji, književnosti, medicini, istoriji, i arhitekturi, portret kralja Džordža Prvog, fini tekstil, i druge vredne poklone.

Novac prikupljen njihovom prodajom iskorišćen je za izgradnju nove trospratne zgrade koja je u njegovu čast nazvana Jejl koledž.

Istoričar i član porodice Rodni Horas Jejl, koji je napisao biografiju Ilajhjua Jejla u 19. veku, kaže da je njegovom „donacijom nesigurna budućnost Jejl koledža postala blagoslovena izvesnost".

Donacija je kupila i besmrtnost Jejla, jer iako nije imao direktne potomke njegovo ime je ovekovečio univerzitet Lige bršljana.

U izvinjenju, univerzitet je naveo da će „raditi na unapređenju raznolikosti, podržavati jednakost i promovisati okruženje dobrodošlice, inkluzije i poštovanja" i da će preduzeti mere za „poboljšanje inkluzivnog ekonomskog rasta u Nju Hejvenu" gde crnci čine 30 odsto stanovništva.

Ali, univerzitet nije spomenuo mogućnost promene imena, a u prošlosti je odbacivao pozive da se to učini.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Ilajhju Jejl je rođen u Bostonu u aprilu 1649. godine, a njegova porodica se preselila u Englesku kada je imao tri godine.

U tvrđavu Sent Džordž, koloniju belaca u Madrasu, stigao je kao mladić 1672. godine da obavlja činovnički posao u Istočnoindijskoj kompaniji.

Plate koje je kompanija nudila bile su „užasno male. Guvernerska je iznosila 100 funti godišnje, a šegrtska pet funti", napisao je Rodni Horas Jejl.

On i drugi istoričari kažu da su se zaposleni u kompaniji privatno bavili raznim vrstama trgovine da bi zaradili.

Više od 25 godina Jejl je napredovao na poslu i konačno je 1687. godine postavljen za guvernera-predsednika.

Taj posao je obavljao pet godina do 1692., kada je smenjen zbog „korišćenja sredstava kompanije za privatne špekulacije, proizvoljnog upravljanja i zanemarivanja dužnosti".

Kada se kao 51-godišnjak vratio u Englesku 1699. godine, bio je izuzetno bogat.

Sagradio je „velelepnu kuću" na Kraljičinom trgu u ulici Grejt Ormond u Londonu, i ispunio je skupocenim umetninama i artefaktima.

Nakon njegove smrti u julu 1721. godine, britanske novine su ga opisale kao „džentlmena poznatog po dobrotvornom radu" .

Ali istoričari kažu da je bio poznat i tokom boravka u Madrasu, po njegovoj okrutnosti i pohlepi.

Fort St George, Chennai (Madras), in 1754
Getty Images
Ilajhju Jejl je u tvrđavu Sent Džordž, koloniju belaca u Madrasu, stigao kao mladić 1672. godine da obavlja činovnički posao za Istočnoindijsku kompaniju

Njegovi naslednici optužili su ga za korupciju i neobičnu smrt nekoliko članova saveta dok je bio guverner, a optužen je i da je naredio vešanje jednog od njegovih konjušara „zbog što je jahao njegovog omiljenog konja bez njegove dozvole", napisao je Rodni Horas Jejl.

Istoričar kaže da postoji izvesna sumnja u dokaze o ovom slučaju, ali napominje da je to bilo „u skladu sa njegovim karakterom".

„Okruženje i okolnosti tokom njegove vlasti u Madrasu mogu biti njegova najdelotvornija odbrana za aroganciju, okrutnosti, pohotnost, i pohlepnost", napisao je on.

Ali Rodni Horas Jejl prikriva ulogu njegovog predaka u trgovini robljem zbog čega se prigovara i mnogim drugim biografima Ilajhjua Jejla i savremenim istoričarima.

Profesor Janijeli, koji je pročešljao kolonijalne zapise o tvrđavi Sent Džordžu, kaže da je „u njima sve crno na belo" i da ne može da se porekne da je „Ilajhju Jejl bio aktivan i uspešan trgovac robljem".

Profesor Janijeli ne želi da nagađa koliko je novca Jejl zaradio od roblja zato što je bilo „plime i oseke", a i zato što je trgovao drugim stvarima kao što su dijamanti i tekstil, zbog čega je „teško raščivijati koje dobiti je ostvario od koje trgovine".

Ali veruje da je zarada od trgovine robljem činila prilično značajni deo njegovog bogatstva.

„Mogu reći da je imao ogromne mogućnosti da zaradi novac.

„Upravljao je trgovinom robljem Indijskim okeanom.

„Užasna glad [u južnoj Indiji] 1680-ih dovela je do viška radne snage i Jejl i drugi predstavnici kompanije su to iskoristili - kupovali su stotine robova i otpremali ih u englesku koloniju na ostrvu Svetoj Jeleni", rekao mi je.

„Jejl je učestvovao na sastanku na kojem je naređeno da se najmanje 10 robova šalje svakim brodom koji plovi za Evropu", dodaje on.

„Za samo mesec dana 1687. godine, iz tvrđave Sent Džordža je izvezeno najmanje 665 robova.

„Kao guverner-predsednik Madrasa, Jejl je sproveo pravilo 10 robova po brodu".

Tamil Nadu State Legislative Assembly and the State Secretariat at the Fort St George in Chennai, formerly Madras
Getty Images
Nekada je bila sedište Istočnoindijske kompanije u Madrasu, a sada su u tvrđavi Sent Džordžu smešteni skupština savezne države Indije Tamil Nadua i druge vladine kancelarije

Bivši student Jejla, profesor Janijeli pre više od decenijejprvi put je počeo da istražuje povezanost Ilajhjua Jejla sa trgovinom robljem.

Tada je naišao na sliku guvernera koga čeka rob sa omčom oko vrata.

Ta čuvena slika, kaže on, jedan je od najinkriminišućih dokaza koji Jejla povezuju sa ropstvom.

Na slici, nastaloj između 1719. i 1721. godine, vidi se Jejl sa još trojicom belaca koje opslužuje „paž" - izraz koji generalno označava ličnog slugu, ali u ovom slučaju je eufemizam za roba.

„Ropstvo je bilo sveprisutno u Engleskoj u to doba.

„Nije jasno da li je vlasnik roba bio on ili član njegove porodice.

„Ali prisustvo deteta na slici, koje služi vino njemu i drugima, pokazuje da je ropstvo bilo deo njegovog svakodnevnog života".

Profesor Janijeli kaže da su neki raniji biografi Jejla umanjivali njegove veze sa ropstvom verovatno zato što nisu imali pristup istorijskoj građi.

Ali pošto su detalji zapisnika sa sastanaka Istočnoindijske kompanije sada dostupni u digitalnom obliku, savremeni naučnici koji su odabrali da previde dokaze „ili nisu želeli da ih vide ili ih možda nisu smatrali važnim u vreme pre osnivanja pokreta 'Životi crnaca su važni'".

Profesor Janijeli takođe odbacuje tvrdnje da je Jejl bio abolicionista koji je zabranio trgovinu robljem iz Madrasa kada je bio guverner.

„Reći da je on zapravo okončao ropstvo je pokušaj da se izobliči slika o njemu.

„Ako pogledate izvorne dokumente, mogulski vladar je bio taj koji je rekao kompaniji da obustavi trgovinu.

„Ali Jejl je godinu dana kasnije obnovio trgovinu, naredivši prevoz robova sa Madagaskara u Indoneziju.

„Otpor ropstvu i imperijalizmu počeo je u 15. veku i bilo je abolicionista.

„Ali Jejl definitivno nije bio jedan od njih".


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 06.19.2024)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Svet, najnovije vesti »