BBC vesti na srpskom

Severna Koreja i Rusija: Crveni tepih i parada za Putina u Pjongajngu, potpisan sporazum o ’uzajamnoj pomoći u slučaju agresije'

Ruski predsednik Vladimir Putin u jednodnevnoj poseti Severnoj Koreji. Kim Džong Un dao punu podršku „vojnoj operaciji" Moskve u Ukrajini.

BBC News pre 7 dana
Putin and Kim
Reuters

Leteća tvrđava ruskog predsednika Vladimira Putina sletela je na aerodrom u Pjongjang u tri sata ujutru po lokalnom vremenu, a iako je bilo kasno (ili vrlo rano), dočekao ga je severnokorejski vođa Kim Džong Un.

Putin i Kim su se srdačno pozdravili, izgrlili, a za danas imaju zgusnut, devetočasovni raspored, između ostalog i 90 minuta razgovora i čajanku.

Dvojica lidera potpisali su sporazum koji predviđa „uzajamnu pomoć u slučaju agresije" na bilo koju od dve zemlje, preneli su ruski državni mediji.

Tokom zvaničnog susreta dvojice lidera, Kim Džong Un je rekao da Severna Koreja želi da ojača „stratešku saradnju sa Rusijom" i da „u potpunosti podržava vojnu operaciju" Rusije u Ukrajini, prenosi ruska agencija Interfaks.

Putin se zahvalio na „doslednoj i nepokolebljivoj podršci Severne Koreje ruskoj politici", a stav Pjongjanga o Ukrajini nazvao „još jednim dokazom njene suverene politike".

Ruski lider je jutros dočekan na raskošnoj svečanoj ceremoniju centru Pjongjanga, uz spektakl u kojem su učestvovali dečiji horovi, a vojnici defilovali u stroju.

Ovo je prva poseta Putina Severnoj Koreji posle 24 godine. Tada mu je domaćin bio Kim Džong Il, pokojni otac Kima Džonga Una.


Pogledajte snimak dočeka Putina u Pjognjangu:


Putin i Kim su se poslednji put susreli u septembru prošle godine na dalekom istoku Rusije.

Posetu Putina Severnoj Koreji pomno prate, pre svih, SAD i Južna Koreja, koje optužuju Pjongjang da snabdeva oružjem Moskvu za rat protiv Ukrajine, koji je počeo u februaru 2022.

Zauzvrat, tvrde u Vašingtonu i Seulu, Rusija daje Severnoj Koreji hranu, i pomaže u tehnologiji.

Sa druge strane, zapadne zemlje, predvođene Amerikom, od početka rata snabdevaju Kijev oružjem, a američka administracija do sada je poslala desetine milijardi dolara samo u naoružanju.

Putin i Kim
Reuters/ Kremlin
Severnokorejski vođa Kim Džong Un dočekao je ruskog predsednika Putina u tri sata ujutro na aerodromu u Pjongjangu
Putin i Kim
KCNA

Severnokorejski vođa Kim Džong Un, sin Kima Džonga Ila, dva puta je posetio Rusiju, poslednji put u jesen 2023. godine, kada mu je Putinom bio domaćin u kosmodromu Vostočni.

Tada je Putin prihvatio poziv Kima da poseti Severnu Koreju.

Ali ako se prošlogodišnji sastanak lidera Severne Koreje i Rusije mogao oceniti kao postavljanje temelja u odnosima dve zemlje, onda bi Putinova poseta Pjongjagu, prema nekim ruskim analitičarima, mogla da se protumači kao pokazatelj da su odnosi značajno napredovali, a vojne veze ojačane.

Stoga bi se moglo očekivati da će dalje jačanje vojne saradnje moglo biti na vrhu tema razgovora dvojice lidera.

Rusiji treba oružje za nastavak rata u Ukrajini, a Severnoj Koreji osim hrane, nedostaje i tehnološko znanje, pre svega u jačanju nuklearnog programa.

'Sveobuhvatni sporazum'

Russian President Vladimir Putin (L) and North Korean Supreme Leader Kim Jong Un (R) attend a welcoming ceremony on June 19, 2024 in Pyongyang, North Korea.
Getty Images
Ruski predsednik Putin i severnokorejski vođa Kim Džong Un na pozdravnoj ceremoniji u Pjongjangu

Pojedine detalji iz sporazuma potpisanih u Pjongjangu prenose ruske novinske agencije.

Najupečatljiviji je Putinov u vezi sa sporazumom o međusobnoj saradnji dve zemlje u slučaju da neka od njih bude napadnuta, koji je on nazvao „temeljnim dokumentom".

„Sveobuhvatni sporazum o partnerstvu koji je danas potpisan predviđa, između ostalog, međusobnu pomoć u slučaju agresije na jednu od strana".

Agencije prenose i da je Putin rekao da Severna Koreja ima pravo da se brani i da obe zemlje mogu vojno da sarađuju, iako je sporazum „odbrambene i miroljubive prirode".

Iz Kremlja navode i da su potpisani i sporazumi o izgradnji graničnog drumskog mosta i saradnji u zdravstvu, medicinskom obrazovanju i nauci.

Ogromna dobrodošlica Putinu na ulicama Pjongjanga

Uprkos vrućini, desetine hiljada ljudi, poređanih po ivici trotoara, pozdravili su Putina dok se njegova povorka kretala ulicama Pjongajnga.

Agencija Frans pres izveštava da su Putina mnogi pozdravili i sa balkona i prozora zgrada.

putin, severna koreja
ruski državni mediji

Mnogi u masi držali su cveće i mahali su zastavicama Rusije i Severne Koreje.

U centru Pjongjanga bila je pripremljena i svečana parada za predsednika Rusije.

para u Pjongjangu, Rusija, Severna Koreja
RIA Kremlin Pool
Parada u Pjongjangu u čast Vladimira Putina
Putin i Kim
KCNA
Putin i Kim
Reuters
Putin i Kim
Reuters

Posle Severne Koreje, Putin će posetiti Vijetnam, dugogodišnjeg saveznika Rusije.

Očekuje se da će lideri dve zemlje razgovarati pre svega o ekonomskim pitanjima i razvoju trgovinske saradnje.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 06.19.2024)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »