Aleksić: Eksploatacija litijuma najveća opasnost za Srbiju

Beta pre 7 dana

Predsednik Narodnog pokreta Srbije (NPS) i narodni poslanik Miroslav Aleksić izjavio je danas da je najveća opasnost koja se trenutno nadvila nad Srbijom eksploatacija litijuma i da je obaveza svih građana da zaustave taj projekat.

Aleksić smatra da je očigledno iskopavanje litijuma dogovoreno kroz koruptivne mehanizme sa režimom Aleksandra Vučića, ali da Srbija ne sme postati deponija sumporne jalovine, dok će Rio Tinto i njegovi sponzori profitirati.

Najavio je da će na sednici Glavnog odbora NPS predložiti usvajanje odluke o zabrani eksploatacije litijuma i borbi protiv namere vlasti da realizuje taj projekat.

Aleksić je naglasio da ova tema prevazilazi političke stranke, da predstavlja pitanje opstanka, a projekat se može sprečiti ako ustanu svi građani i suprotstave se.

"Eksploatacija litijuma u Srbiji bi donela samo profit stranim kompanijama, a nama pustoš - zagađene reke i vazduh, prazne kuće i masovna napuštanja mesta u okolini rudnika. Motiv Rio Tinta i njihovih sponzora je najniža rudna renta od tri posto, kao i korupcija uz koju se kontroliše rad institucija koje, nažalost, ne mogu da obezbede primenu ekoloških standarda i vladavinu prava. Jasno je da će im to doneti veliki profit kom u Evropskoj uniji ne mogu da se nadaju. Kako u Nemačkoj ima više litijuma nego u Srbiji, predlažemo da se u Srbiji napravi fabrika baterija za automobile, a da se litijum kopa u Nemačkoj", dodao je on.

Prema njegovim rečima, tvrdnje ove vlasti da će strane kompanije poštovati najviše ekološke standarde potpuno su neosnovane i neuverljive.

(Beta, 06.19.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »