Koalicija 'Svi za Čačak': SNS pokrao izbore u Čačku

Beta pre 7 dana

Predstavnici opozicione koalicije "Svi za Čačak" rekli su danas da izborni rezultati u tom gradu nisu onakvi kako se prikazuju, jer su vladajuća Srpska napredna straka (SNS) i njeni koalicioni partneri "pokrali izbore". Oni su zatražili da Gradska izborna komisija (GIK) pokaže originalne zapisnike sa biračkih mesta koji su sačinjeni posle završenog glasanja i koje su potpisali svi članovi biračkih odbora.

Koaliciju "Svi za Čačak" čine Narodna stranka, Nova Srbija, Pokret poljoprivrednika Srbije i Pokret obnove kraljevine Srbije.

Potpredsednica Gradskog odbora Narodne stranke Violeta Marković rekla je na konferenciji za novinare da zapisnici sa svih biračkih mesta u Čačku, koji se mogu videti na sajtu Republičke izborne komisije (RIK), nisu u saglasnosti sa zapisnicima koje je ona videla prilikom kontrole izbornog materijala.

"Zapisnici sa biračkih mesta koji su sačinjeni posle završenog glasanja i prebrojavanja glasačkih listića, primedbi i nepravilnosti koje su predstavnici opozicije u birački odborima ustanovili, kasnije su prepravljeni van biračkih mesta", rekla je Marković.

Ona je ocenila da je sam izborni proces u Čačku doveden u pitanje, jer je uočeno mnogo nepravilnosti na više od 55 biračkih mesta, od ukupno 104.

"U jednom biračkom odboru u ime SNS je bio čovek koji je mrtav već 2,5 godine; na biračkom mestu u Pridvorici je bilo duplo glasanje; u Trnavi su glasali birači koji nisu na biračkom spisku, a u Kukićima su glasali ljudi koji odavno nisu živi", rekla je Marković.

Predsednik Gradskog odbora Narodne stranke Aleksandar Radojević je rekao da GIK nije uvažila ni odluku Višeg suda koji je usvojio tri od osam prigovora opozicije.

Član Nove Srbije Antonela Luković rekla je da će se opozicija boriti svim pravnim sredstvima da dokaže da su izbori u Čačku pokradeni, a ukoliko to ne bude bilo moguće, pozvaće građane da protestima brane izborne rezultate.

Prema preliminarnim rezultatima GIK, koalicija oko SNS osvojila je 40 mandata u Skupštini Čačka, od ukupno 75 odborničkih mesta, a u međuvremenu je i Ruska stranka odlučila da podrži aktuelnu vlast sa svojim jednim odbornikom.

Pet opozicionih lista koje su učestovovale na loklanim izborima u Čačku - koalicije "Svi za Čačak" i "Čačak protiv nasilja i Novi DSS", dve grupe građana "Ivan V. Ćalović – Istina i Čast" i "Probudimo Čačak" i Srpski pokret Dveri imaće ukupno 34 odbornika.

(Beta, 06.19.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »