Crnogorsko tužilaštvo traži za Mandića i Kneževića po pet godina zatvora u slučaju državni udar

Beta pre 6 dana

 Crnogorsko tužilaštvo zatražilo je danas u ponovljenom postupku da se bivši lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević osude na kaznu zatvora od po pet godina u slučaju pokušaja terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine.

Novo Specijalno tužilaštvo, izabrano nakon političkih promjena 2020. godine, u celosti je ostalo pri ranijoj optužnici.

Oni traže zatvorske kazne za sve okrivljene, osim za Kristinu Hristić, za koju traže uslovnu kaznu.

Pet godina nakon prvostepene presude u tom slučaju i tri od njenog poništenja, pred Višim sudom u Podgorici se vodi ponovljeni postupak - sa novim tužiocem i promenjenim sudijom. Mandić je u medjuvremenu izabran za predsednika Skupštine dok je Milan Knežević deo parlamentarne većine.

Ostali optuženi su u Srbiji, dok dvojica Rusa nisu nikada bili dostupni crnogorskim pravosudnim organima.

Tužioci u tom slučaju Milivoje Katnić i Saša Čađenović su u pritvoru pod optužbom za veze sa organizovanim kriminalom.

Novi tužioci su predložili sudu da se organizatori kriminalne grupe, ruski državljani Eduard Šišmakov osudi na 15, a Vladimir Popov na 12 godina.

Zatražili su da se bivši komandant srpske Žandarmerije Bratislav Dikić osudi na jedinstvenu kaznu od osam godina zatvora. Za Predraga Bogićevića i Nemanju Ristića predložena je u završnoj reči kazna od po sedam godina zatvora.

Za Branku Milić je predložena kazna od strane tužilaštva tri godine zatvora, dok je za Milana Dušića i Srboljuba Đorđevića zatraženo po godinu i šest meseci, a za Dragana Maksića godina i devet meseci zatvora.

Za vozača bivših lidera DF-a Mihaila Čađenovića, tužilac je zatražio godinu i šest meseci zatvora.

Za Kristinu Hristić je predloženo izricanje uslovne kazne.

Tužioci su pročitali završnu reč koju je pripremila zastupnica optužbe Jelena Protić, koja se nalazi na bolovanju.

Ukinutom presudom Mandić i Knežević osuđeni su na po pet godina zatvora, zbog, kako piše u optužnici, članstva u kriminalnoj organizaciji od februara 2016. godine.

Organizatori te grupe - Rusi Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, osuđeni su ukupno na 27 godina zatvora. Bivši komandant srpske Žandarmerije Bratislav Dikić osuđen je na jedinstvenu kaznu od osam, a Predrag Bogićević i Nemanja Ristić na sedam godina zatvora. Istom odlukom, Srboljub Đorđević i Milan Dušić osuđeni su na po godinu i po zatvora, Branka Milić na tri godine, Dragan Maksić na godinu i devet meseci zatvora, dok je Kristina Hristić osuđena uslovno. Vozač DF Mihailo Čađenović osuđen je na godinu i šest meseci zatvora.

U optužnici piše da su dvojica Rusa organizovali kriminalnu grupu i vrbovali ostale članove radi sticanja nezakonite dobiti i moći, nasilnog rušenja vlasti i proglašenja izborne pobede DF i sprečavanja Crne Gore da pristupi NATO alijansi.

Kriminalna organizacija, navodi se, planirala je da se na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. godine, pomoću Demokratskog fronta, sukobi sa crnogorskom policijom i nasilno zauzme Skupštinu Crne Gore, kao i da otme i ubije tadašnjeg premijera Crne Gore Mila Đukanovića.

Apelacioni sud je medjutim nakon političkih promena slučaj vratio na ponovno odlučivanje pred novim sudskim većem.

(Beta, 06.20.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »