BBC vesti na srpskom

Euro 2024: Albanski fudbaler kažnjen sa dve utakmice neigranja zbog pogrdnog skandiranja

Disciplinska komisija UEFA suspendovala je na dve utakmice napadača Albanije Mirlinda Dakua, koji je predvodio pogrdno skandiranje protiv Srba i Severnih Makedonaca. Kazna i za fudbalske saveze Albanije i Hrvatske.

BBC News pre 3 dana
Mirlind Daku
Getty Images
Mirlind Daku je poveo uvredljivo skandiranje

Vest je ažurirana 23. juna

Disciplinska komisija UEFA suspendovala je napadača Albanije Mirlinda Dakua sa naredne dve utakmice reprezentacije.

On je sa megafonom u ruci predvodio uvredljivo skandiranje albanskih navijača, posle kojih je reagovao Fudbalski savez Severne Makedonije i zatražio kaznu, što je najavio i Rubin iz Kazanja, ruski klub u čijem dresu nastupa.

Daku se potom izvinio zbog neprikladnog ponašanja posle remija 2:2 sa Hrvatskom u 2. kolu Grupe B na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj.

Albanski fudbaler će tako propustiti poslednji meč u grupi protiv Španije, kao i narednu utakmicu u nokaut fazi ukoliko se njegova reprezentacija plasira.

U obrazloženju Evropske fudbalske unije (UEFA) navodi se da je kažnjen „zbog nepoštovanja opštih pravila ponašanja, za korišćenje sportskih događaja za ispoljavanje nesportskog karaktera i za dovođenje fudbala na loš glas".

Fudbalski savez Albanije je kažnjen sa 25.000 evra zbog isticanja „provokativnih poruka neprikladnih za sportski događaj", zatim sa 20.000 evra zbog upada u teren i 2.500 evra zbog paljenja pirotehnike.

I Hrvatska je kažnjena po dva osnova - za paljenje i bacanje pirotehničkih sredstava sa ukupno 28.000 evra.

Fudbalski savez Srbije (FSS) prethodno je tražio od UEFA da „drakonski kazni" fudbalske saveze Albanije i Hrvatske zbog zajedničkih povika navijača dve reprezentacije „Ubij Srbina".

Uvredljivo skandiranje navijača, UEFA godinama podvodi pod „rasizam ili diskriminaciju".

albanski navijači
REUTERS/Bernadett Szabo
Navijač Albanije sa majicom i simbolom OVK (UČK)

Albanija je napravila veliko iznenađenje odigravši nerešeno (2:2) sa velikim favoritom Hrvatskom i zadržala je šanse da se plasira u narednu rundu takmičenja.

Golom Klausa Đasule u sudijskoj nadoknadi, Albanija je došla do nerešenog ishoda, posle početnog poraza od Italije (1:2) i u ponedeljak, 24. juna će igrati protiv Španije za prolaz u nokaut fazu EP-a.

Daku se potom izvinio zbog skandiranja, rekavši da je to „muški", te da „ima moralnu i profesionalnu obavezu da to učini svima koji su se osetili uvređenim".

„Kao i svaki fudbaler, u trenucima slavlja emocije su na najvišem nivou, a to mogu da razumeju samo oni koji su na terenu.

„Teško je opisati osećaj igranja za ovu reprezentaciju, za ove divne navijače koji nam pružaju neograničenu ljubav", dodao je.

FS Severne Makedonije saopštio je da „izražava duboku zabrinutost" i da najoštrije osuđuje nacionalističko skandiranje Mirlinda Dakua, usmerenog protiv makedonske države".

Osim izvinjenja, FS Severne Makedonije je tražio i da nadležni organi izreknu disciplinske mere albanskom fudbaleru.

„Izvinite ako sam nekoga uvredio, utakmica je učinila svoje", dodao je Daku u izjavi na društvenim mrežama.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Zašto je kažnjen FSS i šta se desilo na utakmici Hrvatska - Albanija?

Fudbalski savez Srbije je kažnjen među prvima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj.

UEFA je srpskom savezu naložila da plati ukupno 14.500 evra zbog „neprikladnih poruka" navijača Srbije tokom utakmice protiv Engleske 16. juna, kao i zbog ubacivanja predmeta na teren.

FSS je potom zatražio od UEFA da „drakonski kazni" albanske i hrvatske navijače zbog zajedničkog skandiranja „Ubij Srbina" tokom meča u Hamburgu, rekao je generalni sekretar FSS Jovan Šurbatović za RTS.

Nije precizirao šta te drakonske kazne znače, ali da takvo skandiranje mora da bude sankcionisano.

„Ono što se desilo je skandalozno i tražićemo od Uefe sankcije, makar i po cenu da ne nastavimo takmičenje. Ako ih UEFA ne kazni, razmislićemo kako dalje", rekao je Šurbatović.

hrvatska, hrvatski navijači
CLEMENS BILAN/EPA-EFE/REX/Shutterstock
Hrvatski navijači su tokom meča sa Albanijom palili baklje

Šurbatović se zahvalio UEFA što je odmah reagovala po prijavi FSS i kaznila, kako je rekao, „takozvanog novinara sa Kosova" koji je rukama pravio dvoglavog orla ispred srpskih navijača u Gelzenkirhenu.

Njemu je oduzeta akreditacija, dodao je zvaničnik FSS.

Albanski navijači su na tribinama stadiona u Nemačkoj, najpre protiv Italije, a potom i protiv Hrvatske, nosili zastave koji promovišu takozvanu 'Veliku Albaniju', a bilo je i onih sa obeležjima Oslobodilačke vojske Kosova (UČK - skraćenica na albanskom) koja se krajem 1990-ih oružano sukobljavala sa srpskim snagama bezbednosti.

Uoči meča, hrvatski i albanski navijači su se družili u Hamburgu, a zajedno su pevali pesmu 'Bojna Čavoglave' Marka Perkovića Tompsona, nastalu na početku rata u bivšoj Jugoslaviji, o „spremnosti Hrvata da se brane od četnika", preneo je zagrebački Jutarnji list.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 06.23.2024)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Svet, najnovije vesti »