BBC vesti na srpskom

Rusija i Ukrajina: „Južna Koreja će napraviti veliku grešku ako Kijevu pošalje oružje", kaže Putin

Posle Putinovih komentara, iz Seula poručuju da će razmisliti da li će Kijevu poslati oružje za odbranu od Rusije.

BBC News pre 6 dana
putin
Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je Južnu Koreju da će napraviti „veliku grešku" ako naoruža Ukrajinu u ratu protiv Rusije.

Bio je to komentar šefa ruske države nakon što su zvaničnici u Seulu rekli da razmatraju takvu mogućnost kao odgovor na novi sporazum Rusije i Severne Koreje da će pomoći jedna drugoj u slučaju „agresije" na neku od te dve zemlje.

Ako Seul odluči da isporuči oružje Kijevu, Moskva će „doneti odluke koje se verovatno neće svideti sadašnjem rukovodstvu Južne Koreje", rekao je Putin novinarima u četvrtak.

Ruski lider je govorio u Vijetnamu, u koji je došao posle raskošne posete Pjongjangu, gde je potpisao sporazum o međusobnoj odbrani sa severnokorejskim liderom Kimom Džongom Unom.

Putin je upozorio i da je Moskva spremna da naoruža Pjongjang ako SAD i njeni saveznici nastave da snabdevaju Ukrajinu oružjem.

„Oni koji isporučuju oružje veruju da nisu u ratu sa nama. Ja na to kažem da onda zadržavamo pravo da isporučujemo oružje drugim regionima sveta, među kojima je i Severna Koreja", rekao je Putin.

Južna Koreja je osudila rusko-severnokorejski sporazum kao pretnju po njegovu nacionalnu bezbednost, a savetnik za nacionalnu bezbednost Čang Ho-džin rekao je da njegova zemlja planira da „preispita stav o naoružavanju Ukrajine".

Posle Putinovih komentara, iz kabineta predsednika Južne Koreje saopšteno je da će Seul razmotriti „različite opcije" oko isporuke oružja Ukrajini i da će taj stav „zavisiti od toga kako Rusija pristupi ovom pitanju".

Vlasti u Seulu su pozvale ruskog ambasadora Georgija Zinovjeva da bi mu uručile protestnu notu zbog pakta Rusije i Severnu Koreju, zahtevajući da Moskva „odmah prekine" vojnu saradnju sa Pjongjangom.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Južna Koreja je do sada slala humanitarnu pomoć i vojnu opremu Ukrajini, ali je odbijala da snabde Kijev oružjem jer vodi zvaničnu politiku da ne naoružava zemlje u ratu.

Sada se u Ukrajini nadaju da će produbljivanje vojne saradnje Moskve i Pjongjanga navesti Seul da preispita ovu politiku.

Analitičari su ranije rekli da će Kijev iskoristiti Putinovu posetu Pjongjangu da pojača pritisak na Seul.

Tokom posete Putina Pjongjangu, severnokorejski vođa Kim Džong Un pružio „punu podršku vojnoj operaciji" Moskve u Ukrajini.

Zapad, predvođen Amerikom, ranije je optuživao Pjongjang da je snabdeo Rusiju raketama i zapretio novim sankcijama Severnoj Koreji.

Portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi izjavio je da rusko-severnokorejski sporazum treba da „zabrine sve zemlje kojima je stalo do mira i stabilnosti" u regionu.

Dodao je da taj sporazum „nije iznenađenje", rekavši da su SAD već mesecima upozoravale na „širenje vojne saradnje" Moskve i Pjongjanga.

Japan je „ozbiljno zabrinut što Putin nije isključio vojno-tehnološku saradnju sa Severnom Korejom", rekao je portparol vlade u Tokiju Jošimasa Hajaši, dodajući da je sporazum „neprihvatljiv".

Analitičari kažu da bi sporazum mogao da ima značajne implikacije na region i svet.

Pored mogućnosti da Severna Koreja otvoreno naoružava Rusiju, sporazum bi takođe mogao da znači da će Rusija intervenisati u bilo kom novom sukobu na Korejskom poluostrvu.

Dve Koreje su i dalje tehnički u ratu, a poslednjih nedelja rastu napetosti na granici.

Severnokorejske trupe su „nakratko prešle" granicu i povukle se nakon što je južnokorejska vojska ispalila hice upozorenja, saopštile su u petak vlasti u Seulu.

Ovo je treći takav incident za manje od tri nedelje.

Zajednički načelnik štabova Južne Koreje rekao je da su dva ranija slučaja - 9. i 18. juna - izgledala kao nenamerna.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 06.21.2024)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »